VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 december 2013

Haarscheurtjes in reputatie Paul Polman

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Paul Polman heeft in bijna vijf jaar aan het roer bij Unilever een sterke reputatie opgebouwd als effectieve topman. Langzaam worden echter de eerste haarscheurtjes zichtbaar.

Polman en Unilever moesten . Zwakke valuta en een groeivertraging in opkomende markten waren de boosdoener.

De topman houdt er nu rekening mee dat .

Als dit waar is, dan is het de vraag hoe Polman zijn doelstelling van 80 miljard euro omzet gaat realiseren. Het ligt voor de hand dat dit vaak herhaalde doel uit het zicht verdwijnt. Dat betekent een kleine deuk in de reputatie van Polman. En er zijn meer tegenvallers:

Voorsprong op de concurrentie smelt weg
De afgelopen jaren groeide Unilever systematisch harder dan de concurrentie. Die voorsprong lijkt te verdwijnen. Nestlé voorspelt voor het hele jaar 5 procent groei, P&G voor zijn boekjaar dat halverwege 2014 eindigt 3 tot 4 procent. Unilever zit nu op 3 tot 3,5 procent voor 2013.

Polman staat alleen met negativisme opkomende markten
De uitspraken van Polman over opkomende markten zijn opvallend omdat hij ermee alleen staat. Nestlé en Procter & Gamble zien ook wel een groeiverzwakking, maar zijn toch lang niet zo negatief.

Polman verkoopt het alsof hij een soort cassandra is die als eerste het slechte nieuws durft te brengen. En als de vaak genoemde omzetdoelstelling niet wordt gehaald, dan weet iedereen tenminste waard dat aan ligt.

Outperformance aandeel verleden tijd
Het aandeel Unilever heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd en staat in de buurt van de hoogste stand ooit. Maar de outperformance van het aandeel ten opzichte van de concurrentie is verleden tijd.

Het aandeel Nestlé heeft Unilever dit jaar bijgehaald. Beide aandelen staan ongeveer 60 procent hoger dan bij Polman's aantreden begin 2009. Daarbij moet worden aangetekend dat de koers van Nestlé het decennium daarvoor explosief is gegroeid terwijl die van Unilever een kwijnend bestaan leed.

Een belegging in Procter & Gamble heeft het sinds begin 2009 duidelijk minder gedaan, maar dit jaar tot nu toe rendeert het Amerikaanse bedrijf weer beter.

Grote publiek herkent focus op duurzaam niet
Unilever-topman Paul Polman hamert op het belang van duurzame groei. Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om te spreken over het onderwerp.

Het is daarom enigszins pijnlijk dat het grote publiek de duurzame reputatie van Unilever niet lijkt te zien. In een toonaangevende ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes met daarop honderd multinationals, komt Unilever niet verder dan plaats 65. Ver achter concurrenten P&G (29) en Nestlé (10).

Onder Polman is Unilever de grens van 50 miljard euro jaaromzet weer gepasseerd. Maar dat is niet genoeg om de boeken in te gaan als een van de beste bestuurders van de Amsterdamse beurs van deze tijd.

De eerste haarscheurtjes in de reputatie van Polman zijn duidelijk zichtbaar.

MEER UNILEVER:

24 oktober 2013

1 oktober 2013

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012

Gerelateerde artikelen

Omzetmotor Unilever valt stil door gebrekkige prijszettingsmacht
Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Groene bezieling genereert keiharde euro’s
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
02-12-2016

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de wi…

Lees verder

Unilever

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}