VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis streeft naar duurzame groei, ook voor zichzelf

Ingenieursbureau Arcadis maakt het zich niet gemakkelijk. Het wil verder groeien, nog winstgevender zijn en tegelijkertijd de kwaliteit van de resultaten en financiële huishouding op hoog niveau houden.

De nieuwe strategie van Arcadis heeft de naam ‘sustainabele growth' meegekregen, oftewel duurzame groei.

Vanuit een al sterke mondiale marktpositie wil het ingenieursbureau uitgroeien tot het beste jongetje van de klas.

Het ingenieursbureau wil verder groeien in opkomende markten (24 procent van de omzet), meer inzetten op grote stedelijke klanten en natuurlijke hulpbronnen als olie- en gas en mijnbouw. Arcadis speelt hiermee in op de trend in de wereld van mondiale verstedelijking.

Ambitieuze financiële doelen
Arcadis legt zichzelf ook nieuwe financiële doelstelling op voor de komende drie jaar. Na de sterke prestaties in het afgelopen derde kwartaal had de markt enigszins rekening gehouden met een stevige ambitieuze set aan financiële intenties.

Waar het de laatste jaren sterk groeide door overnames en daarmee waardevolle kennis in huis heeft gehaald, wil het de komende jaren meer evenwicht zien tussen autonome expansie en acquisities.

Autonoom dient de gemiddelde jaarlijkse groei meer dan 5 procent te bedragen en datzelfde geldt voor de gekochte groei. De doelstelling voor acquisities lag eerder op 8-10 procent.

De operationele margedoel moet ook omhoog, net als het rendement op geïnvesteerd vermogen.

Nieuw is de doelstelling voor de vrije kasstroom. Arcadis streeft er naar een vrije kasstroom te genereren die hoger uitkomt dan de nettowinst.

Naast doelstellingen over de winstgevendheid zal Arcadis ook verstandig omgaan met de balansverhoudingen. De doelstelling ten aanzien van de pay-out ratio blijft ongewijzigd op 30-40 procent van de netto operationele winst.

Superieur rendement
Volgens de vorig jaar mei aangetreden Schotse topman Neil McArthur moeten de strategische keuzes, gecombineerd met een prudent gevoerd financieel beleid zorgen voor een binnen de sector superieur rendement voor de aandeelhouders.

Uitbundig is de marktreactie niet op de nieuwe strategie, maar het aandeel Arcadis heeft het de laatste maanden dan ook uitzonderlijk goed gedaan.

Sinds eind augustus is het aandeel met 30 procent gestegen. Dat maakt het startpunt voor McArthur op zijn zachts gezegd wat ongelukkig.

Positief element is wel dat de toekomstige groei meer autonoom tot stand zal komen. Dat reduceert de risico's en dat is ook zeker wat waard.




Gerelateerde artikelen