VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen antwoorden van Ballast Nedam en accountant KPMG

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijke betrokkenheid van accountant KPMG bij een steekpenningenaffaire rond Ballast Nedam. De VEB vraagt beide partijen om meer duidelijkheid.

De verantwoordelijke accountant zou als boekencontroleur van bouwbedrijf Ballast Nedam in de periode 1997 tot 2004 hebben meegewerkt aan omkopingspraktijken van overheidsfunctionarissen in Saoedi-Arabië.

Volgens De Telegraaf richt het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zich op het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een eigen administratie om de smeergeldbetalingen te kunnen registreren.

Alles met als doel bouwopdrachten in de oliestaat binnen te slepen.

Meer duidelijkheid
De mogelijke dubbelrol van KPMG bij Ballast Nedam is voor beleggersvereniging VEB reden om aan beide partijen meer duidelijkheid te vragen.

Als de dienstdoende accountants zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleus gedrag dan is hoogst twijfelachtig dat zij jarenlang (tussen 1997 en 2013) de boekencontrole bij Ballast Nedam adequaat hebben uitgevoerd.

KPMG zou dan niet slechts buitenstaander zijn geweest, maar actief hebben meegewerkt aan louche praktijken. Ook zou het daardoor in een chantabele positie zijn geraakt en zijn vereiste onafhankelijkheid hebben verloren.

Een accountantscontrole dient gericht te zijn op het zo goed als mogelijk opsporen van frauduleuze handelingen, niet het faciliteren daarvan.

Beleggers moeten niet alleen kunnen vertrouwen op de jaarrekening, maar ook dat de accountant dubieuze of zelfs criminele activiteiten niet faciliteert.

Vroeg of laat zullen dergelijke onoorbare praktijken immers resulteren in veel hogere kosten (boetes van overheidsinstanties): kosten die uiteindelijk op aandeelhouders zullen worden afgewenteld.

KPMG kon niet door
Ballast Nedam nam in mei 2013 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering afscheid van KPMG als controlerend accountant. Dat kantoor was toen al meer dan twintig jaar de boekencontroleur van het bouwbedrijf, dat dit voorjaar overstapte naar Ernst & Young.

Die wissel gebeurde nadat KPMG zelf vorig jaar november het onderzoek van het OM naar een steekpenningenaffaire bij Ballast Nedam had aangekaart bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dat zei AFM-bestuurder Gerben Everts onlangs in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

Volgens Everts twijfelde KPMG of het nog wel als onafhankelijke accountant kon functioneren toen bleek dat het OM de accountant op de korrel had.

"Het is de ernstigste vorm van hoe een accountant zijn rol niet goed invult", zei Everts.

KPMG is ook accountant van het in februari 2013 genationaliseerde SNS Reaal en de ook in februari door fraude opgeschrikte technisch dienstverlener Imtech.

Schikking

Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx kocht vervolging door justitie eind 2012 af.

Het bedrijf gaf een vordering van 12,5 miljoen euro op de fiscus op en betaalde het OM tevens vijf miljoen euro. Volgens ingewijden was dat bedrag het maximum dat het concern als boete kon worden opgelegd.

Ballast Nedam stelde in een eerdere reactie dat "geen onderzoek gedaan wordt naar de huidige bestuurders van het bedrijf".

In januari 2011 gaf Bruijninckx naar eigen zeggen de uit intern onderzoek verkregen administratie aan het OM en deed aangifte. Ook zegt Ballast Nedam medewerking te zullen verlenen aan het doorlopende onderzoek tegen derden.

MEER BALLAST NEDAM:

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen