VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders Fornix gaan van graspollen naar Tiefschnee

Snowworld, uitbater van indoorskibanen, komt naar de beurs. Daarvoor gebruikt het de beursnotering die eerder in bezit was van farmaciebedrijf Fornix. Snowworld wil miljoenen ophalen om uit te breiden.

Voor aandeelhouders Fornix is beleggen zelden saai. Het ene moment zijn ze aandeelhouder in een bedrijf dat allergiemedicijnen ontwikkelt tegen graspollen.

Een tijd later blijkt hun kapitaal gebruikt te worden voor de aanleg van indoorskibanen.

De is er een in de categorie ‘apart'. Snowworld ‘schuift' als het ware in de lege beurshuls Fornix.

Dat laatste bedrijf is nadat activiteiten op het gebied van medische apparatuur en allergieproducten zijn verkocht.

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8, tevens grootaandeelhouder van Fornix, speelde bij deze ‘reverse listing' een voorname rol als adviseur van Snowworld.

Via deze doorgaans wat snellere route richting effectenbeurs dan een reguliere beursgang neemt Fornix alle aandelen over en gaat het voormalige biotechbedrijf vanaf nu Snowworld heten.

Ambitie
Aan ambitie geen gebrek bij Snowworld. Het in 1996 door huidig topman Koos Hendriks opgerichte bedrijf exploiteert overdekte pistes in Zoetermeer en het Zuid-Limburgse Landgraaf. Nu is het ‘in vergevorderde gesprekken' om twee nieuwe skihallen te laten verrijzen in Parijs en Barcelona.

De investeringen voor die beide projecten zullen in de orde van grootte van 50 à 60 miljoen uitkomen, zo zei Hendriks tijdens de aandeelhoudersvergadering deze week waarin hij Snowworld aan beleggers presenteerde.

De financiële armslag zal vooral moeten komen uit het uitgeven van nieuwe aandelen.
Met een eerste emissie hoopt het bedrijf 7,5 tot negen miljoen euro op te halen.

Zodra beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) het prospectus van een goedkeuringsstempel heeft voorzien, kan SnowWorld de kapitaalronde daadwerkelijk starten.

De opbrengst zal overigens vooral gaan naar aflossing van bankkrediet en een lening (vijf miljoen euro) die Fornix verstrekt.

Parijs
De bouw in Parijs moet volgens Hendriks ‘binnen afzienbare tijd' gaan starten. De bouwvergunning is nog niet binnen, maar hij heeft ‘een goed gevoel' over de uiteindelijke vergunningverlening. ‘Parijs' wordt een succes, aldus de topman.

Net als alle overige projecten moet de baan in Parijs op eigen benen kunnen staan: zelfstandig winstgevend en niet afhankelijk van inkomsten van andere projecten.

Oplappen
Behalve nieuwe skihallen wil Hendriks zich storten op het oplappen van bestaande maar onrendabele indoorskicentra.
Hendriks ziet mogelijkheden om ‘tegen bodemprijzen' verlieslatende locaties over te nemen.

Dergelijke projecten worden ook gestart als Parijs en Barcelona nog niet zijn afgerond. SnowWorld heeft geen prioriteiten gegeven aan specifieke projecten.

20 miljoen euro
Topman Hendriks zal na de overname de grootste aandeelhouder in het beursgenoteerde Snowworld worden. Hij zal een meerderheid van de aandelen in handen krijgen. Wat mogen hij en andere beleggers verwachten van dit fonds?

Het gaat in ieder geval om een onderneming die de afgelopen drie boekjaren jaarlijks ruim 25 miljoen euro heeft omgezet, ruim de helft uit pistekaartjes, skiverhuur en kledingverkoop, eenderde uit horeca-activiteiten.

De afgelopen twee jaar daalde de omzet wel licht vanwege dalende bezoekersaantallen.

Alhoewel officiële cijfers pas in het prospectus komen, zegt Snowworld netto ieder jaar tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro over te hebben gehouden.

Behalve investeren zal Snowworld ook de balansverhoudingen in de gaten moeten houden.

Uit de tot nu toe beschikbare cijfers blijkt het bedrijf voor 44,5 miljoen euro bij de bank in het krijt te staan. Daar staat een eigen vermogen van vier miljoen euro tegenover.
LEES MEER:

25 januari 2011

24 september 2010

23 april 2010

 4 augustus 2009