VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Roof bij Besi lijkt incident

Het verdwijnen van ongeveer 2 miljoen euro bij Besi lijkt een ordinaire roof te zijn en niet een uiting van onderliggende weeffouten in de controlesystemen. Daardoor zou het bij een eenmalige voorziening van 2 miljoen euro moeten blijven.

De toeleverancier aan de chipindustrie meldde maandag dat de miljoenen waren verdwenen van een Noord-Amerikaanse bankrekening.

Besi nam meteen een voorziening voor het verlies en heeft volgens bestuursvoorzitter Richard Blickman al zijn tegoeden naar Nederland gehaald.

Geslepen fraude
Daarnaast is aangifte gedaan van diefstal en is een onderzoek gestart. "Je kijkt ten eerste of je het geld kunt terugkrijgen en ten tweede of er mensen bij betrokken zijn, of vanaf hebben geweten", zei Blickman in een toelichting.

Hij sprak van een ‘geslepen fraudeopzet' en stelde dat er geen sprake is van een falend controlesysteem bij Besi. "Alle systemen zijn getest. Mensen hebben niet zitten slapen, alle procedures zijn gelopen zoals ze altijd lopen. Het huis zat op slot."

Opvallend is nog wel dat de dieven zich richtten op activiteiten van Besi in Noord-Amerika en niet in Azië waar het concern juist bezig is uit te breiden. Dat het geld vervolgens wel naar China werd weggesluisd is des te opvallender.

"Dat ze Besi Noord Amerika uitgezocht hebben, ruikt er een beetje naar dat ze het bedrijf moeten kennen", constateerde Blickman.

Tien procent winst
De voorziening van ongeveer 2 miljoen euro gaat af van de winst in het vierde kwartaal. Dit komt neer op circa 10 procent van de jaarwinst.

Overigens is er een kans dat de rekening nog wat verder oploopt. Het onderzoek brengt namelijk kosten met zich mee. Het bedrijf heeft onder meer gespecialiseerde advocaten ingehuurd.

Volgens Blickman vallen deze onderzoekskosten onder een eventuele uitkering door de verzekeraar. De vraag is natuurlijk wel of die over de brug komt? Blickman sprak de hoop uit dat de verzekeraar uitkeert maar maakte meteen de kanttekening dat dit niet gegarandeerd is.

Op de beurs toonden beleggers zich maandag niet onder de indruk van het incident. Er was geen sprake van paniekverkopen. Het aandeel noteerde aan het begin van de middag zelfs 1,2 procent hoger. Het verhandelde volume was met bijna 50.000 stuks ook niet veel groter dan op andere dagen.




Gerelateerde artikelen