VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

President-commissaris Wessanen krijgt meer macht én opslag

Volgende maand krijgt Wessanen een nieuwe topman. De commissarissen trekken tegelijkertijd meer macht naar zich toe. Daar hoort blijkbaar een hogere vergoeding bij.

President-commissaris Frans Koffrie maakt binnenkort een flinke sprong in beloning.

Dat blijkt uit documenten die Wessanen, bekend van Zonnatura, Bjorg, Whole Earth en exploitant van de Natuurwinkels, deze week vrijgaf met het oog op de aandeelhoudersvergadering van 24 januari.

Tijdens die bijeenkomst kunnen beleggers stemmen over de aanstelling van een nieuwe bestuursvoorzitter en een nieuwe topstructuur waarin bestuur en commissarissen in één orgaan komen.

Opslag
Wessanen stapt dan over van een traditionele rolverdeling tussen bestuurders en commissarissen (two tier structuur) naar een zogeheten one-tier bestuursmodel.

Ook Unit4 schakelde onlangs over op dit model. Op de Amsterdamse beurs werken tevens Cryo Save, Kardan en de op Britse governance leest geschoeide bedrijven Royal Dutch Shell, Unilever en Reed Elsevier met zo'n inrichting van de topstructuur.

Na de overgang toucheert Koffrie, voormalig bestuursvoorzitter van Corporate Express, een jaarlijkse vergoeding van 125 duizend euro. Dat is fors meer dan de 65 duizend euro die hij nu ontvangt.

Opvallend is dat zijn drie collega-commissarissen die op papier ook meer verantwoordelijkheid krijgen, geen opslag tegemoet kunnen zien.

Dichter op huid
De gedachte achter het one-tier model is dat toezichthouders dichter op de huid zitten van bestuurders.

"Wij denken dat Wessanen met een one-tier bestuursmodel het beste haar groeidoelstellingen kan realiseren", aldus Koffrie in een telefonische toelichting. Een grotere betrokkenheid creëren en sneller kunnen schakelen, is het idee.

"We hebben enkele slechte ervaringen gehad in de Verenigde Staten en Europa" zegt hij en willen "er dichterbij staan".

Met ‘Verenigde Staten' doelt hij onder andere op de vorig jaar december plotseling afgeblazen verkoop van drankjesbedrijf ABC, producent van cocktaildrankjes als margarita's en daiquiri's in knijpverpakking.

Volgens de afzwaaiende topman Piet Hein Merckens, die na zijn eerste vierjaarsperiode geen contractverlening krijgt, omdat gegadigden niet bereid waren een redelijke prijs te bieden.

Op hun beurt vonden zij het trackrecord van ABC nog te kort en de vooruitzichten niet florissant. In 2013 gingen de resultaten achteruit. In juli .

In Europa moest Wessanen stevige verliezen pakken op haar Natuurwinkel-formule vanwege scherpere concurrentie (EkoPlaza, Marqt en huismerken) en interne problemen.

Overlever
Ook over Koffries herbenoeming voor nog eens vier jaar mogen beleggers zich uitspreken.

Al zut hij die rit mogelijk niet helemaal uit. "Ik blijf sowieso de komende twee jaar aan, de meest kritische periode", aldus Koffrie.

Zijn nominatie is omstreden. Bij de herbenoeming van Koffrie in 2010 meldde Wessanen dat het zijn laatste termijn zou zijn.

Onder zijn supervisie haalde . Wessanen zette ze allemaal om uiteenlopende redenen buiten de deur. Een kwakkelend parcours met onduidelijke strategie en slechte resultaten onder ieders hoede was wel een constante.

Ook overleefde Koffrie de afgelopen twaalf jaar liefst . In Ronald Merckx treft hij momenteel zijn vijfde financieel eindverantwoordelijke.

Het ontslag van topman Ad Veenhof ontaardde begin 2009 zelfs in een ordinair moddergevecht dat beide partijen uiteindelijk in de rechtszaal uitvochten. De rechter oordeelde dat Wessanen 550 duizend euro als ontslagvergoeding moest betalen.

Wessanen-commissarissen bleken op het moment dat zij Veenhof op de keien zette, het door henzelf ondertekende arbeidscontract niet te kennen.

Nieuwe tandem
Koffrie moet nu een tandem gaan vormen met de nieuwe Wessanen-topman Christophe Barnioun.

De Fransman had tot nu toe de leiding over de Franse en Italiaanse poot van de producent van bio-organische voedingsmiddelen.

"Dat heeft hij goed gedaan. Bovendien heeft het concern nu geen behoefte aan een bevlogen strateeg, maar aan een echte operationele man", motiveert Koffrie de keuze.




Gerelateerde artikelen