VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wie was afgelopen jaar de beste topman van Nederland?

Wie is de beste topman van 2013 volgens beleggers? Wij maakten een voorselectie, u heeft het laatste woord.

Het was goed toeven op Damrak nummer 5 in 2013. Beleggers namen een voorschot op het broze herstel in de eurozone en begonnen langzaamaan obligaties in te ruilen voor aandelen.

De Amsterdamse hoofdindex (AEX) dikte tot vlak voor de Kerst met bijna 13 procent aan.

De wat kleinere aandelen waren nog meer in trek gezien de stijging van de Midkap- en Smallcap-index met respectievelijk 16 en 28 procent.

Een aantal topmannen onttrok zich aan het gemiddelde en presteerde aanzienlijk beter. Uit die groep selecteerden we zes bestuursvoorzitters.

STEMMEN
Stemming gesloten

Wie van deze zes wordt de topman van 2013?
U heeft daarin het laatste woord. Maak uw keuze uit de kandidaten en stem. Staat uw favoriet er niet tussen? Dan kunt u zelf een suggestie doen.

DICK BOER
 
Bedrijf: Ahold
Rendement 2013: 28,3%*
De fors opgelopen koers van Ahold laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de uitgekiende koers van Dick Boer, sinds drie jaar topman bij het concern.

De ceo is terughoudend met (grote) overnames en breidt voorzichtig uit in België en Duitsland. Ook probeert hij meer boodschappen te verkopen via het internet. In de tussentijd groeit de berg cash gestaag verder door de sterke kasstroom en verkoop van Scandinavische onderdeel ICA.


Boer verraste beleggers bij de derdekwartaalcijfers door aan te kondigen voor een extra miljard euro aandelen in te kopen. Op dat moment had
Ahold 3,8 miljard euro in kas.


JAN HOMMEN
 
Bedrijf: ING
Rendement 2013: 24,92%*
Toen Jan Hommen in 2005 afscheid nam als financieel directeur van Philips was hij vastbesloten het wat rustiger aan te gaan doen. Maar in 2009 kon hij weer fulltime aan de slag toen zijn medecommissarissen bij  ING een beroep op hun voorzitter deden om het bestuursvoorzitterschap per direct over te nemen.

Hommen is rigoureus te werk gegaan door tientallen internationale onderdelen te verkopen. Daarnaast moest hij onderhandelen met de Europese Commissie over het terugbetalen van de tien miljard euro aan ontvangen staatssteun en de geëiste afsplitsing van het verzekeringsdeel van de bank.

Inmiddels staat nog een schuld(je) open van 2 miljard euro open die eind 2015 moet zijn weggewerkt. Zijn opvolger Ralph Hamers gaat de splitsing waarschijnlijk in 2014 afronden. Met dank aan het voorwerk van Jan Hommen.



BEN NOTEBOOM
 
Bedrijf: Randstad
Rendement 2013: 73 %*
Precies elf jaar zal Ben Noteboom ’s wereld tweede uitzendorganisatie hebben geleid als hij in maart volgend jaar vertrekt. Met Noteboom verdwijnt ook de langstzittende topman van een AEX-bedrijf.

Nachten en weekenden doorwerken is niet aan de man besteed. ‘Stoer dat andere topmannen zo hard werken, maar ik kan dat niet’, liet Noteboom zich ontvallen in een interview met Management Scope.

En dus bouwde hij Randstad tijdens reguliere werkweken flink uit met miljardenovernames in Nederland (Vedior in 2008), Japan (FujiStaff in 2010) en de Verenigde Staten (SFN in 2011). Inmiddels haalt het concern een omzet van 17 miljard euro, ruim driemaal zo veel als de vijf miljard euro in 2003.

Tijdens zijn periode als topman maakte de beurskoers een sprong van zo’n acht euro tot bijna 45 euro (16 december), met de nodige heftige uitschieters tussendoor

CHRIS OUWINGA
 
Bedrijf: Unit4
Rendement 2013: 72,88%*
Oprichter, huidig topman (tot eind 2013) en belangrijk aandeelhouder Chris Ouwinga bracht Unit4 in 1998 naar de Amsterdamse beurs en zit nu in zijn 27ste jaar als bestuursvoorzitter van de maker van bedrijfssoftware.

Het bedrijf uit Sliedrecht is de afgelopen jaren intensief bezig met de ommezwaai van verkoop van langjarige softwarelicenties naar losse abonnementen. Die transformatie drukten de resultaten de laatste jaren iets, maar moeten leiden tot een winstexplosie in de komende jaren.

Private equity fonds Advent en Unit4 bereikten eind november een overeenstemming over een overname van het bedrijf. Het bod biedt een forse premie op de beurskoers afgelopen maanden.





PIET VEENEMA
 
Bedrijf: Kendrion
Rendement 2013: 44%*
Schuttersveld was in 2003 op sterven na dood toen Piet Veenema de bestuurshamer in handen kreeg. Maar ook 2013 zal de Kendrion-topman nog lang heugen. In zijn jubileumjaar kwamen uitersten bij elkaar.
 
In het voorjaar sloeg Kendrion wel een belangrijke slag in Duitsland met de overname van het Zuid-Duitse familiebedrijf Kuhnke.

Minder gunstig was de boete die Kendrion dit jaar definitief zag worden. Het gaat om een al in 2005 uitgedeelde kartelboete van in totaal 34 miljoen euro. In 2014 moet Veenema aantonen de grote overname te kunnen verhapstukken.




ALEX WYNAENDTS
 
Bedrijf: Aegon