VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Relatie tussen KPN en zijn grootaandeelhouder blijft verre van ideaal

De beschermingswal rond KPN die een overname door grootaandeelhouder America Movil moest voorkomen is ingetrokken. Dat betekent bepaald niet dat het nu pais en vree is tussen de twee partijen.

Vrijdag, tijdens een vergadering van aandeelhouders KPN, namen beleggers afscheid van de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen KPN had opgeworpen.

Eind augustus was de constructie in stelling gebracht nadat grootaandeelhouders America Movil (AMX) had laten weten een overnamebod in voorbereiding te hebben.

Nadat het Mexicaanse concern had laten weten het voorgenomen bod niet door te zetten besloot de stichting weer in de slaapstand terug te keren.

Dreigend
Maar de kou is bepaald niet uit de lucht tussen KPN en zijn grootaandeelhouder, zo bleek tijdens de vergadering.
AMX stemde tegen het voorstel tot statutenwijziging van KPN omdat deze het in de toekomst eenvoudiger maakt voor de Stichting KPN om opnieuw een beschermingswal op de trekken.

Ook bleek AMX kritisch over het gegeven dat de stichting geheel onafhankelijk en op elk moment opnieuw een beschermingsconstructie kan optuigen.

Een vertegenwoordiger van het Mexicaanse concern liet weten  "ons [AMX] daarom alle rechten voor te behouden". Voor de goede verstaander was duidelijk dat AMX een nieuwe beschermingsconstructie niet zonder slag of stoot zal accepteren.

Van overnamegesprekken, waarover eerder geruchten de ronde deden is volgens KPN geen sprake. Als AMX een nieuw bod op KPN wil lanceren zal dat zeker niet mogen voor 16 april.

Verzuurd
Van een innige vriendschap tussen KPN en AMX lijkt op dit moment geen sprake. Feitelijk is er een continu gevecht over de vraag wie het nou voor het zeggen heeft binnen het telecombedrijf.

AMX was waarschijnlijk not amused toen KPN in februari vrij onverwacht een grote verwaterende emissie aankondigde en was aanvankelijk ook niet te spreken over het feit dat topman Eelco Blok in juli het Duitse onderdeel E-Plus de deur uit wilde doen zonder dit vooraf aan hen te melden.

In het biedingsdocument, dat toezichthouder AFM ondanks het afketsen van de deal toch openbaar maakte, sprak AMX haar ongenoegen uit over de zwakke balans van KPN. De Mexicanen noemde het belbedrijf "undercapitalised" en vonden het "niet in het belang van KPN" om het dividend op termijn te hervatten.

De relatieproblemen tussen beide partijen zullen een punt van discussie zijn op de speciale vergadering. Is er nog contact geweest na het afketsen van de overname? Hoe staat het met de plannen om samenwerkingsvoordelen te realiseren, zoals bijvoorbeeld het samen inkopen van mobieltjes?

En misschien wel het belangrijkst: aan welke voorwaarden moet een bod van AMX voldoen wil het wel op sympathie kunnen rekenen van het bestuur van KPN?

LEES MEER:

8 januari 2013

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen