VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML zorgt voor opluchting over nieuwste technologie

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal meer voorgang gemaakt met zijn EUV-technologie. Voor beleggers weegt dit zwaarder dan de wat magere vooruitzichten voor de eerste jaarhelft.

ASML uit Veldhoven mag dan lang en breed marktleider zijn op het gebied van chipmachines (geschat marktaandeel circa 80 procent), beleggers blijven scherp toezien of het concern zijn leidende rol kan blijven innemen.

Van groot belang hierbij is het innovatieve vermogen van het concern.

De nieuwste generatie Extreme Ultraviolet-technologie (EUV), waarmee nog complexere chips gemaakt kunnen worden, moet de toekomst van ASML voorlopig veilig te stellen.

Eenvoudig verloopt dat proces allerminst. Problemen met de lichtbron zorgen er al lange tijd voor dat de EUV-machines niet aan de gewenste productiviteitseisen voldoen om op grote schaal op de markt gebracht te worden.

Onverwachte progressie
Beleggers namen de laatste maanden uit voorzichtigheidoverwegingen wat gas terug, mede omdat ASML wat geheimzinnig deed over de voortgang.

Naar nu blijkt heeft ASML in de afgelopen drie maanden onverwachte progressie weten te boeken.

Cijfers in lijn, vooruitzichten zwak
De cijfers die ASML over vierde kwartaal overhandigt zijn conform eerdere uitspraken van het concern.

De jaaromzet is uitgekomen op 5,2 miljard euro, tegen 4,7 miljard over 2011. De nettowinst van iets meer dan 1 miljard euro (2,36 euro per aandeel) ligt zoals verwacht wel wat lager dan in 2012 (1,1 miljard euro, 2,70 euro per aandeel).

Ondanks de winstdaling wordt toch een15 procent hoger dividend voorgesteld: 61 cent per aandeel, tegen 53 cent over 2012.

Intussen loopt er nog een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro, waarvan momenteel 300 miljoen euro is uitgevoerd.

Vooruitzichten vallen tegen
ASML voorspelt voor het eerste kwartaal een omzet van circa 1,4 miljard euro en een brutomarge van rond de 42 procent, lager dan de 43,6 procent over het vierde kwartaal maar dat hangt samen met de verscheping van één EUV-machine.

Analisten berekenen dat het bedrijfsresultaat (ebit) over het eerste kwartaal dan zal uitkomen op circa 240 miljoen euro, waar de gemiddelde marktverwachting lag op 403 miljoen euro.

Deze tegenslag heeft mede te maken met het feit dat ASML voor het eerste kwartaal het R&D budget flink opgekrikt, met 100 miljoen euro tot 280 miljoen euro.

Daaruit blijkt wel dat ASML werk maakt de nog een stuk winstgevendere EUV-technologie tijdig en op grote schaal in de markt te kunnen zetten.

Voor de eerste jaarhelft spreekt ASML over een omzet van circa 3 miljard euro, waar het eerder aangaf te rekenen op een getal vergelijkbaar met de tweede helft van 2013. Dat zou neerkomen op circa 3,2 miljard euro.

De omzetprognose is exclusief de verwachte verkoop van 8 EUV machines. In het laatste kwartaal zijn er opvallend genoeg geen nieuwe orders voor EUV binnengekomen.

Toch hoopvol
Na de recente koersdip stijgt de koers op het nieuws met circa 7 procent. Slaagt ASML in zijn EUV-missie dan kunnen beleggers het concern helemaal omarmen.

Voorlopig zullen zij genoegen moeten nemen met winstdruk vanwege hoge R&D uitgaven met een onzekere afloop, maar dat is inherent aan de chipbusiness.





Gerelateerde artikelen