VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 januari 2014

Chaos compleet bij Wessanen na machtsstrijd commissarissen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Frans Koffrie ruimt onverwacht en onder druk van grootaandeelhouder Delta het veld bij  Wessanen.  De chaos bij het bedrijf is compleet. En dat  op de dag dat een nieuwe topman aantreedt.

Het biologisch voedingsmiddelenconcern bekend van merken als Zonnatura, Bjorg, Whole Earth en exploitant van de Natuurwinkels meldde vrijdag, vlak na beursopening, het afzwaaien van Koffrie.

Dat bericht kwam enkele uren voordat beleggers in het Amsterdamse Okura hotel bijeen kwamen om te oordelen over zijn voorgestelde herbenoeming.

Delta Partners, met ruim 25 procent de grootste Wessanen-aandeelhouder, blijkt daar geen heil in te zien.

Chaos
De agenda luttele uren voor een aandeelhoudersvergadering zo rigoureus omgooien komt zelden voor bij beursfondsen.

Tijdens de vergadering met aandeelhouders liet de weggestuurde president-commissaris Koffrie weten dat Delta Partners tot het allerlaatste moment had gewacht om de steun voor herbenoeming in te trekken.

Koffrie kreeg op donderdagavond vanuit het Delta Partners hoofdkantoor in Boston de mededeling dat de grootaandeelhouder niet kon leven met een nieuwe ambtstermijn.

Een motivering voor hun opstelling gaf Delta Partners niet, aldus Koffrie. Wel zei hij dat de Amerikanen zijn herverkiezing tot dat moment hadden gesteund.

Wel nieuwe topman
De officiële installatie van de nieuwe topman Barnouin ging wel door.

De Fransman werd vier jaar geleden nog gepasseerd ten faveure van Piet Hein Merckens, maar mag het nu toch laten zien als eindverantwoordelijke voor het worstelende biologische voedingsmiddelenconcern.

Zijn boodschap was helder. Alle kaarten moeten op biologische voeding. Met merken als Zonnatura, Bjorg, Whole Earth, Clipper en Tartex liggen er volgens hem “voldoende kansen”.

De snacks (Izico, het oude Beckers) en het seizoengevoelige Amerikaanse drankjesbedrijf ABC hebben niets meer bij Wessanen te zoeken.

Verrassend was wel dat de eigen winkels van Wessanen (Natuurwinkel) plotseling niet meer tot de kernactiviteiten werden gerekend.

Het snackbedrijf staat sinds een week in de etalage, met ABC gaat Barnouin mogelijk eind dit jaar weer de markt op.

Chaos
Barnouin had sinds 2006 Wessanen Frankrijk en later ook Italië onder zijn hoede. Vanuit zijn Franse kantoor moet ook hij de voortdurende chaos aan de top hebben waargenomen.

Winstwaarschuwingen, bestuurswisselingen, uitverkoop van bedrijfsonderdelen en fraudes bij dochterbedrijven kwamen langs.

Met dit in het achterhoofd en de hectiek van nu zal hij zich toch ook langzamerhand afvragen in welk avontuur hij zich stort.

Gekant
Het openlijke verzet van de Amerikanen is saillant. Zij hebben sinds augustus 2012 in de persoon van Rudy Kleiber een eigen vertegenwoordiger in Wessanen's raad van commissarissen.

Dat voedt de gedachte dat Delta Partners al sinds de eerste schetsen van een nieuw bestuursmodel voor Wessanen gekant was tegen Koffrie.

Onder zijn toezicht, sinds 2000 is hij commissaris en zelfs even interim-ceo, mislukten keer op keer pogingen om het concern nieuw leven in te blazen.

Onder zijn supervisie haalde geen van de drie toplieden de eindstreep. Wessanen zette ze allemaal om uiteenlopende redenen buiten de deur.

Een kwakkelend parcours met onduidelijke strategie en slechte resultaten onder ieders hoede was wel een constante.

LEES MEER:

18 december 2013

5 november 2013

17 juli 2013

27 april 2013

22 februari 2013

13 december 2012


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}