VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eurocrisis op de achtergrond, maar sluimert verder

Europese en internationale gezagsdragers grijpen elke gelegenheid aan om te benadrukken dat de eurocrisis is bezworen. Ze wijzen op het kleine beetje economische groei dat er is. Niet iedereen denkt daar zo over.

Hij oogt streng en is streng, maar zaterdag was de boodschap van eurocommissaris voor begrotingszaken Olli Rehn één van optimisme. Volgens de Fin is de existentiële dreiging voor de euro verdwenen is, het vorig jaar ingezette herstelproces van de economie dit jaar doorgaan.

Het IMF laat zich ook regelmatig van zijn positieve kant zien. Vorige week verhoogde het IMF al zijn groeiverwachting voor de Spaanse economie. De organisatie rekent nu op 0,6 procent groei.

In eigen land meldde Klaas Knot nog eens dat ook de Nederlandse economie geleidelijk herstelt. Een extra renteverlaging door de ECB is daarom niet nodig, aldus de president van De Nederlandsche Bank.

Snel tevreden
Opvallend is hoe snel genoemde partijen tevreden zijn. Een groeitempo van 0,6 procent is nou niet iets om over te juichen na jaren van stevige krimp.

Er zijn in Europa wel snel groeiende economieën . Deze zijn alleen geen lid van de eurozone. Het Verenigd Koninkrijk gaat voorop met 1,9 procent. Zwitserland zit op een vergelijkbaar groeitempo.

In Oost-Europa gaat het ook goed. Polen (+1,7 procent in het derde kwartaal), Roemenië (+4,1 procent) en Hongarije (+1,6 procent) groeien stevig.

Scepsis
Het is sowieso maar de vraag of de eurocrisis echt bezworen is. Axel Weber, de voormalige topman van de Bundesbank die met een conflict over de aanpak van de crisis vertrok, is een van de prominenten die er anders over denken.

Hij wees in Davos op het zwakke economisch herstel en de stresstesten voor banken die later dit jaar worden gedaan. De stresstesten kunnen leiden tot het opnieuw oplaaien van de onrust op de financiële markten, aldus Weber.

De Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff . Vooral de grote jeugdwerkloosheid is voor hem een zorg.

De blik van beleggers is op dit moment gericht op de problemen in opkomende markten. Sterk dalende wisselkoersen en het feit dat centrale banken steunaankopen moeten doen zorgen ervoor dat de eurocrisis even naar de achtergrond is verdwenen.

Maar dat betekent niet dat de problemen in de eurozone als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Om die conclusie te kunnen trekken is op z'n minst een flinke versnelling van het economisch herstel nodig.