VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 februari 2014

Voor AkzoNobel staan de seinen nergens echt op groen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een moeilijk 2013 rekent topman Ton Büchner van AkzoNobel niet op een sterk 2014. In bijna alle regio's waar het verf- en chemieconcern actief is, ziet hij risico's voor de economie en dus de omzet van Akzo. Een stabilisering is het beste wat beleggers kunnen verwachten.

2013 is volgens Büchner in twee stukken in te delen.

De eerste jaarhelft kachelde de Europese economie verder achteruit en moest het bedrijf zijn verbeterprogramma versnellen om de winstgevendheid op peil te houden.

In de tweede jaarhelft stabiliseerde Europa, maar stak de tegenwind op in opkomende markten in de vorm van dalende wisselkoersen.

Ook dit jaar hangen er nog donkere wolken boven AkzoNobel. "We geven geen positieve verwachting af over 2014", zei Büchner daarom nadrukkelijk. De drie grootste zorgen van de topman op een rij.

1. Terugval in Europa
De Europese economie is gestabiliseerd. Akzo ziet in Zuid-Europa de bouwmarkt zelfs weer groeien. Volgens Büchner en zijn financiële rechterhand Keith Nichols is het echter nog helemaal niet zeker dat Europa definitief uit de economische ellende is. Ze spraken donderdag herhaaldelijk van de ‘kwetsbaarheid' van het herstel.

AkzoNobel haalt ongeveer 38 procent van zijn omzet uit de ontwikkelde Europese economieën.

2. Een groeivertraging in China
Büchner is in de kern een echte optimist als het gaat om China. Hij wijst er regelmatig op dat de Chinese overheid succes heeft in het grootschalig hervormen van de Chinese economie: weg van de export, op naar binnenlandse consumptie.


Toch uitte hij donderdag enige twijfel. "Als China onderweg tegen hobbels aanloopt, zou dat impact kunnen hebben op de wereldwijde vooruitzichten." China was in 2012 goed voor ruim 10 procent van de omzet en een substantieel deel van de groei.

3. Economische stagnatie in opkomende markten

De laatste weken zijn de zorgen over opkomende markten verder toegenomen. Büchner wees erop dat verschillende centrale banken proberen de wisselkoersdalingen te bestrijden met renteverhogingen. De verwachting is dat dit zal leiden tot afnemende economische groei, of zelfs krimp.

"Deze tweede orde effecten zouden heel goed de drijvende kracht kunnen worden in de eerste helft van het jaar", waarschuwde Büchner zonder in detail te treden. De opkomende Europese economieën, Zuid-Amerika en de rest van Azië brengen samen ongeveer 34 procent van de omzet van Akzo binnen.

Al met al staan de seinen voor AkzoNobel dus bijna nergens echt op groen. De enige uitzondering is Noord-Amerika (15 procent van de omzet).

De onzekerheid over de nabije toekomst kon beleggers donderdag echter niet deren. Het aandeel AkzoNobel koerste rond de 8 procent hoger.


Gerelateerde artikelen

Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
26-07-2017

Verzet ondernemingsleiding tegen agendering ontslag president-commissaris l…

Lees verder

ava Aandeelhouders akzonobel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}