VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam voorzichtig optimistisch

Een gematigd marktherstel en de effecten van kostenbesparingen stemmen staalreus ArcelorMittal en voormalig dochter Aperam hoopvol. Beleggers nemen vast een voorschot op betere tijden.

Meerdere jaren zat de als sterk cyclisch te boek staande staalsector in de hoek waar de klappen vielen.

De beurskoersen van ArcelorMittal en roestvrijstaalbedrijf Aperam zakten fors weg.

Nu de resultaten weer in de lift zitten en zowel ArcelorMittal als Aperam de schuldenlast onder controle hebben weten te houden, stappen beleggers graag weer in.

Beide bedrijven zetten zwaar in op kostenbesparingen en kunnen zo optimaal profiteren van de aantrekkende economie.

Rode cijfers zijn er nog altijd en op een uitbundig marktherstel hoeven beleggers volgens de twee staalbedrijven niet te rekenen.

Jaarcijfers
ArcelorMittal boekte over geheel 2013 een winst voor belastingen en afschrijvingen (ebitda) van 6,9 miljard dollar, een verbetering van 10,7 procent vergeleken met 2012. Kostenbesparingen spelen een belangrijke rol.

Opvallend is het schuldenniveau van het bedrijf. Sinds de samenvoeging tussen het Franse Arcelor en het Indiase Mittal in 2006 is de nettoschuld niet zo laag geweest als de huidige 16,1 miljard dollar.

Voor dit jaar rekent het concern op een groei van de staalverkopen met circa 3 procent en stelt het een ebitda van circa 8 miljard dollar in het vooruitzicht.

De verhouding nettoschuld/ebitda zou daarmee onder de grens van 2 kunnen komen, waarmee kredietbeoordelaars mogelijk de huidige junkstatus zullen aanpassen.

Aperam in de lift
Ook aardige berichten van roestvrijstaalbedrijf Aperam, afgesplitst van ArcelorMittal, dat het operationele resultaat (ebitda) in het vierde kwartaal bijna heeft weten te verdubbelen.

Door hoge afschrijvingskosten, financieringslasten en een klein valutaverlies van 3 miljoen euro werd in het vierde kwartaal nog wel een netto verlies van 42 miljoen dollar geleden.

Door betere marktomstandigheden in Europa en Brazilië denkt Aperam dit jaar de operationele winst verder op te krikken, zonder concreet getal te noemen.

Net als grote broer ArcelorMittal heeft Aperam de nettoschuld flink teruggebracht: van 816 miljoen dollar tot 690 miljoen dollar.

Daarmee lijkt een ratio nettoschuld/ebitda van minder dan twee ook voor Aperam dit jaar mogelijk.

Dividend
Waar ArcelorMittal vasthoudt aan het sterk verlaagde dividend van 20 dollarcent per aandeel, moet de Aperam aandeelhouder nog steeds op een houtje bijten.

ArcelorMittal zegt dat zodra de schuldafbouw voltooid is en de marktomstandigheden verbeteren de intentie bestaat het dividend te verhogen. Aperam zwijgt.

Daaruit blijkt dat het marktherstel nog altijd niet overweldigend is en de balansen verdere versterking behoeven.

MEER ARCELORMITTAL:

9 november 2013

1 augustus 2013

10 mei 2013

6 februari 2013

11 januari 2013

MEER APERAM:

5 februari 2013

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen