VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers rekenen Arcadis af op tegenvallende autonome groei

Met de jaarcijfers van ingenieursbureau Arcadis is op het eerste gezicht weinig mis.Toch straffen beleggers het aandeel af.

In oktober vielen beleggers nog over elkaar heen om het aandeel te kopen toen een winstgroei van 3-6 procent in het vooruitzicht werd gesteld, waar eerder werd uitgegaan van een winstontwikkeling van 0-5 procent.

Maar nu Arcadis een winstgroei rapporteert van 6 procent tot 111,1 miljoen euro gaat het aandeel fors in de verkoop.

De teleurstelling zit in de autonome omzetontwikkeling in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Na een autonome groei van 3 procent over de eerste negen maanden leverde het laatste kwartaal in het geheel geen autonome expansie op.

Onderdeel van de strategie van de nieuwe topman Neil McArthur is juist dat Arcadis in de toekomst meer zal leunen op autonome groei in plaats van risicovoller groei via overnames.

Geen groei

De ‘pijn' zit in het Verenigd Koninkrijk en in de VS, waar Arcadis op moest boksen tegen de sterke vergelijkingsbasis door al het werk dat orkaan Sandy in 2011 opleverde.

In continentaal Europa werd Arcadis geconfronteerd met geringere overheidsinvesteringen in waterprojecten en Infrastructuur.

Vertrouwen in 2014
Voor dit jaar lijkt het er allemaal weer wat gunstiger uit te zien. Op het gebied van Infrastructuur (24 procent van de omzet) verwacht het concern veel van de opkomende landen en vooral van Brazilië (Olympische Spelen en WK-Voetbal 2016) en het Midden-Oosten.

Verder zal Arcadis gaan profiteren van het herstel van de Britse economie. In continentaal Europa gaat het uit van een stabilisatie en tikken de kostenbesparingen verder door.

Op de watermarkt (15 procent van de omzet) rekent Arcadis in de loop van het jaar op herstel van de autonome omzetgroei. In Brazilië won het onlangs enkele grote projecten en in de Verenigde Staten wordt compensatie gevonden voor Sandy.

De milieuactiviteiten blijven moeizaam. Het orderboek in de grootste markt de Verenigde Staten staat onder druk, vooral door haperende overheidsopdrachten. Daar staat wel weer groei in Europa door private investeringen tegenover.

In het segment ‘Gebouwen' profiteert Arcadis van een gezonde dosis investeringen in het Midden-Oosten en Azië, terwijl ook in het Verenigd Koninkrijk beter tijden aankomen. Continentaal Europa zal naar verwachting stabiel blijven.

Doelen lange termijn staan
De doelstellingen die topman McArthur begin december vorig jaar formuleerde voor de periode 2014-2016 staan.
Dat impliceert onder meer een jaarlijkse autonome groei van meer dan 5 procent. De topman laat weten dit jaar te investeren om de autonome groei aan te wakkeren.

Beleggers willen na de stevige koersrally, 30 procent in de afgelopen zes maanden, eerst zien en dan geloven.
Wel pakken zij nog even een 10 procent hoger dividend mee van 57 cent per aandeel, maar op deze koers rendeert dat slechts iets meer dan 2 procent

LEES MEER:

4 december 2013

23 oktober 2013

31 juli 2013

10 mei 2013

1 november 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen