VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe Wessanen-topman gaat voor Europees kampioenschap

Een nieuwe topman brengt nieuw optimisme; ook bij Wessanen dat al vier jaar op rij verlies maakt. Maar nu moet het duurzame voedingsconcern uitgroeien tot "Europees kampioen".

Daarmee slaat Christophe Barnouin direct een stevige piketpaal.

Dat Europees kampioenschap in gezonde en duurzame voeding moet Wessanen gaan binnenslepen met de muesli's, koekjes, thee, sojamelk en chocopasta's van merken als Zonnatura, Bjorg, Kallo, Whole Earth, Tartex, Bonneterre en Clipper.

Die producten zet het concern nu weg via supermarkten en enkele speciaalzaken in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

Opgetogen
De 47-jarige Fransman mocht in Amsterdam zijn missie toelichten tijdens zijn eerste cijferpresentatie.

Maar hoe beleggers die ambitie precies moeten vertalen naar concretere omzet-en winstdoelstellingen kleurde de nieuwe topman nog niet in.

Wel zei hij "zich te realiseren dat de waardecreatie bij Wessanen tot op heden beperkt is geweest".

De Amsterdamse beurs reageert opgetogen op de woorden van Barnouin. Het aandeel steeg een paar procent na de presentatie.

Volgens Barnouin zijn de grootste tien Wessanen-merken goed voor meer dan twee derde van de omzet, exclusief de Beckers-snacks en drankendochter ABC. Dat komt neer op ongeveer 260 miljoen euro.

Echte concurrenten die hun eigen merken met gezondheidsvoeding voeren heeft Wessanen niet. De concurrentiestrijd vecht Wessanen vooral uit met huismerken als Puur & Eerlijk (van Albert Heijn) en speciaalwinkels als EkoPlaza en Marqt.

Accentverschuiving
Niet alleen zijn strategisch vergezicht is nieuw. Ook op een ander vlak brengt Barnouin een accentverschuiving aan.

De term ‘biologisch' die Wessanen tot nu toe altijd hanteerde, is overboord gegaan. Dat stempel is vervangen door ‘gezond' en ‘duurzaam'.

Barnouins voorganger Piet Hein Merckens, die van commissarissen na vier jaar bestuursvoorzitterschap geen contractverlenging kreeg, gaf altijd hoog op over de merites van de biologische voeding die Wessanen produceerde.

Dat werd door sommige Wessanen-volgers beschouwd als zwakte omdat de meerwaarde van biologisch produceren verre van overtuigend is.

Voor milieu en veiligheid van de mondiale voedselvoorziening zou het volgens enkele wetenschappers zelfs negatieve kanten hebben. Tegelijkertijd zijn Wessanen-producten soms wel zo'n twintig tot veertig procent duurder dan ‘gewone' varianten. Dat is moeilijk te verantwoorden als claims niet waar te maken zijn.

Schoonmaakoperatie breder
Voordat Barnouin en financieel directeur Ronald Merckx hun handen helemaal vrij hebben, is nog wel een schoonmaakoperatie te volbrengen.

De Fransman verbreedt de schoonmaakoperatie die Merckens inzette. Zo staan inmiddels ook de distributieactiviteiten op de nominatie om te worden verkocht.

Izico, het diepvriessnackbedrijf staat al langer in de etalage.

Het seizoengevoelige drankenbedrijf ABC uit de Verenigde Staten moet op den duur ook van de hand wordt gedaan.

Vorig jaar wilde Merckens de Amerikaanse dochter al van de hand doen, maar kopers deinsden terug voor de ‘nog onvoldoende bewezen staat van dienst' van ABC.

Om ABC op te lappen moet Wessanen flink in de kosten snijden. Barnouin laat zich ondertussen niet vastpinnen op het moment waarop hij met ABC weer de markt op gaat.

Vierde opeenvolgende verliesjaar 
-2013 is het vierde opeenvolgende verliesjaar geworden.

-Het operationeel resultaat (ebit) kwam uit op een verlies van 6,9 miljoen euro, tegen een verlies van 46,8 miljoen in het jaar daarvoor.

-Het genormaliseerd operationeel resultaat (ebite) daalde van een positief resultaat in 2012 tot een verlies van 600 duizend euro.

-Netto stond een min van 7,7 miljoen euro in de boeken, tegen een verlies van 61,3 miljoen in 2012.

-Over heel 2013 kwam Wessanen uit op een break-even resultaat tegen een min van ruim 50 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde tot 508,5 miljoen euro, van ruim 520 miljoen in 2012.

LEES MEER:

25 januari 2013

18 december 2013

5 november 2013

17 juli 2013

27 april 2013

22 februari 2013



Gerelateerde artikelen