VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast-topman Bruijninckx laat bedrijf in moeilijkheden achter

Na zeven jaar vertrekt topman Theo Bruijninckx bij bouwer Ballast Nedam. Hij verlaat een bedrijf in problemen in een sector waarin het voorlopig alleen maar slechter gaat.

"Een goed moment om de leiding over te dragen", zo Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx de timing van zijn vertrek.

Het zijn woorden die passen bij een bedrijf in rustig vaarwater, klaar voor de toekomst en voorbereid op een wisseling van de wacht. Dat is bij Ballast Nedam duidelijk niet het geval.

Het bouwbedrijf verkeert al jaren in zwaar weer en heeft de eigen verwachtingen herhaaldelijk moeten herroepen.

Zowel in 2012 als in 2013 sprak topman Bruijninckx in de eerste jaarhelft bemoedigende woorden over de verwachte gang van zaken om die later dat jaar in te slikken en te waarschuwen voor slechtere resultaten.

Begin februari moest Ballast Nedam een aandelenuitgifte bekend maken om financieel wat meer lucht te krijgen. Tot die tijd had het bedrijf volgehouden geen nieuw geld nodig te hebben. Het bedrijf zei het extra geld nodig te hebben om de balans te versterken en ruimte te krijgen om zich te richten op grote projecten.

Het geld is in ieder geval meer dan welkom om de zwakke balans enigszins op te poetsen hoewel die ook met de opgehaalde 30 miljoen euro uiterst zwak blijft. In de zomer van 2013 had Ballast een eigen vermogen van 128 miljoen euro in de boeken staan. De solvabiliteit was toen 18 procent.

De waarde van de grondposities die het bedrijf bezit werd toentertijd gewaardeerd op 145 miljoen euro. Mocht het bedrijf daar nog op moeten afboeken dan is het snel door het verse kapitaal heen.

In dividend snijden gaat niet meer want in 2014 zal niks worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Een afspraak met de banken zolang de schulden hoog blijven. En dat is dus het geval: zelfs na de emissie is de solvabiliteit, het eigen vermogen als deel van het balanstotaal, nog altijd lager dan driekwart jaar geleden.

Ellende in sector
Hebben Bruijninckx en Ballast Nedam dan wellicht gewacht totdat de bouwsector de jaren van ellende achter zich hebben gelaten? Ook dat niet.

Het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelt stabilisatie voor de bouwindustrie in 2015, maar eerst nog 7 procent krimp in 2014. Bruijninckx, die officieel vertrekt per 1 juli, verlaat het bedrijf dus in aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Een opvolger is voorlopig nog niet voor handen. De raad van commissarissen zegt de zoektocht gestart te zijn. Dat betekent voorlopig onzekerheid, die in dit geval extra telt omdat Bruijninckx in zijn zeven jaar als bestuursvoorzitter strak de touwtjes in handen hield bij de onderneming.

Een jaar geleden vertrok operationeel directeur Romeo Malizia vanwege verschil van inzicht. Sinds die tijd doet ceo Bruijninckx die taken er gewoon bij.

Of Bruijninckx een gouden handdruk meekrijgt is nog niet bekend. Volgens zijn arbeidscontract zou hij, als de commissarissen het initiatief hebben genomen voor het vertrek, een vertrekvergoeding van anderhalf jaarsalaris kunnen krijgen. Exclusief een eventuele doorbetaling vanwege de opzegtermijn.

Mocht later blijken dat hij inderdaad die ruim 700 duizend euro aan exitvergoeding ontvangt dan is het afscheid toch minder vrijwillig geweest dan nu gemeld.

LEES MEER:

5 februari 2014

30 december 2013

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen