VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Als Dick Boer zijn doelen wil halen, moet hij uit zijn comfortzone komen

Topman Dick Boer gelooft in een behoudend groeipad voor het supermarktconcern. Maar in het huidige tempo gaat hij verschillende doelstellingen voor 2016 die hij bijna twee-en-een-half jaar geleden presenteerde niet halen.

De stand van zaken bij Ahold is min of meer bekend.

Het bedrijf zwemt grof gezegd in het geld en keert daarom op grote schaal geld uit aan aandeelhouders.

Ondertussen staat de marktpositie in Nederland onder druk van hevige concurrentie en in de Verenigde Staten van een terughoudende consument.

Ahold moet dus weer flink in gevecht om de gunst van de klant. Heel belangrijk voor de resultaten en de aandeelhouders. Maar het leidt wel af van de langetermijndoelen die Boer in 2011 formuleerde. Hoe staat het er op dat vlak voor?

Uitbreiding in aanpalende markten
Ahold zei in 2011 te gaan expanderen in markten dichtbij de twee thuismarkten, Nederland en de Amerikaanse oostkust.

Dit gebeurt vooralsnog mondjesmaat. Een jaar geleden was er speculatie dat Ahold zou hebben in een supermarktketen met een aanwezigheid in het zuiden van de VS. Deze overname liet het concern aan zich voorbij gaan.

Voor België is er een concreet doel van minstens vijftig winkels in 2016. De teller stond eind 2013 op negentien. In 2012 kwamen er negen winkels bij, in 2013 acht. In dit tempo komt Ahold eind 2016 niet aan de vijftig.

Uitbreiding in nieuwe markten
Ahold zou ook gaan kijken naar nieuwe markten. Dat wil zeggen andere landen dan waar het bedrijf nu actief is.

Sindsdien is het aantal markten waar Ahold actief is echter alleen maar afgenomen. Het belang in het Scandinavische ICA is verkocht. Onlangs kondigde Ahold aan dat het bedrijf zich terugtrekt uit Slowakije.


Overigens is wel de vraag of dit het moment is om een zet te doen in een opkomende economie, al kan de onrust over opkomende landen ook een goed koopmoment creëren.

Verdrievoudiging online omzet
De online omzet moet in 2016 naar 1,5 miljard euro. Het bedrijf ligt op koers om dit te gaan halen. In 2013 werd bijna 1,1 miljard euro gehaald uit de online onderdelen. Als de groei van vorig jaar aanhoudt wordt het doel al in 2015 bereikt.

350 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2014
De oorspronkelijke doelstelling voor de periode 2012-2014 is ruimschoots gehaald en opgehoogd naar 600 miljoen euro. Als Ahold ergens goed in is, is het in het besparen van kosten.

Al met al heeft Boer intern de zaken goed op orde, maar is hij met expansie door middel van overnames nog niet zover gekomen. Ahold is ongeveer halverwege de vijf jaar waar de strategische visie voor was uitgedacht.

Wellicht dat de tweede helft van deze periode het moment wordt dat Boer uit zijn comfortzone komt en op overnamepad gaat.

LEES MEER:

16 januari 2014

14 november 2013

22 auguistus 2013

 4 juni 2013

18 april 2013

  6 maart 2013

28 februari 2013

22 februari 2013

11 februari 2013

17 januari 2013Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen