VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TenCate voelt nog altijd druk van overheidsbezuinigingen

De jaarcijfers van TenCate vallen wat tegen. Hoewel het bedrijf meer private markten aanboort, is de impact van beknibbelende overheden evident.

"Een uitdagend jaar"noemt Ten Cate-ceo 2013 en hij is niet de enige die dat zo ervaart.

Ook de markt had betere resultaten verwacht van het innovatieve bedrijf uit Almelo dat recent nog het nieuws haalde met een nieuw te vervaardigen motor van koolstof voor autofabrikant Alfa Romeo.

Toch presteerde het bedrijf in die laatste zes maanden van 2013 beter dan daarvoor. Over het hele jaar moest het bedrijf een autonome omzetdaling van 3 procent slikken. Bij de halfjaarcijfers was dat nog een krimp van 6 procent.

Die daling is vooral te wijten aan de defensiedivisie (onder meer gevechtspakken en beschermend materiaal)
De omzet gerelateerd aan defensie daalde het afgelopen jaar maar liefst 40 procent. Gerelateerd aan de totale omzet kromp deze sector van 13 naar 8 procent.

In Europa bereikten de defensie-uitgaven het laagste punt in tien jaar. Maar voor TenCate is vooral de Amerikaanse defensiemarkt van groot belang.

Vanwege onduidelijkheid over de duur en omvang van buitenlandse Amerikaanse militaire operaties, met name in Afghanistan, zijn de orders verder afgenomen.
Daar staat tegenover dat de meeste private markten wel goed draaien, maar nog onvoldoende voor compensatie zorgen.

Jaarcijfers
TenCate moest over geheel 2013 Omzet in private markten steeg met 7 procent en kon de daling in overheidsmarkten, ook duidelijk voelbaar bij materialen voor kustbescherming , deels compenseren.

Zo steeg de omzet van beschermingsweefsels voor de industriële markt (TenCate Tecasafe) met 12 procent. De markten voor composietmateriaal realiseerden zelfs een recordgroei van 16 procent in omzet. We spreken hier over klanten als Airbus en Boeing.

Door de overname van het bedrijf Amber Composites begin 2013 heeft TenCate goede vorderingen gemaakt in de automotivemarkt, resulterend in de recente deal met Alfa Romeo voor de levering van koolstof composietmateriaal.
Een duidelijk voorbeeld van een nieuwe veelbelovende private markt voor TenCate.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 58,1 miljoen euro naar 54,6 miljoen euro, lager dan de marktverwachting van 60,1 miljoen euro.

Onderaan de streep boekt TenCate een nettowinst van 19,0 miljoen euro(20112: 20,9 miljoen euro), waaraan de tweede jaarhelft slechts 6 miljoen euro heeft bijgedragen.
Het siert het bedrijf dat het ondanks de winstdaling de dividenduitkering stabiliseert op 50 cent per aandeel.

Innovaties
Die blijk van zelfvertrouwen is ook terug te vinden in de omzetverwachting van Ten Cate. De onderneming meent de omzet dit jaar te kunnen opvoeren. Uitspraken over de winst worden niet gedaan.

Het beeld van 2013 zal deels ook dit jaar te zien zijn. Militaire opdrachten zullen verder onder druk komen, terwijl de composieten en industriële beschermingsweefsels de expansie naar verwachting zullen voortzetten.

"De automotivemarkt staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen", zo benadrukt TenCate.
De afzet van het onderdeel Geosynthetics voor kustbescherming, zal in lijn liggen met het lagere niveau van 2013, terwijl voor de kunstgrasmarkt het beeld voorzichtig positief is.

TenCate heeft nog wat meer ijzers in het vuur maar die zijn nog te klein van omvang om een grote rol te spelen. Het bedrijf is vooral enthousiast over de ontwikkelde inktjet machine voor digitale printing.

En zo ontwikkelt de onderneming weer nieuwe markten, maar blijft het wel de vraag of de gouden tijden van de omvangrijke Amerikaanse defensievraag naar het DefenderM weefsel snel zullen terugkeren.




Gerelateerde artikelen