VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 maart 2014

Kleine verhoging groeiverwachting biedt ruimte voor verrassing

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Centraal Planbureau verwacht hogere groei en een lager begrotingstekort.Het lijkt erop alsof het CPB wat ruimte laat voor een positieve verrassing later dit jaar.

De verhoging van de groei van 0,5 naar 0,75 procent groei is niet echt wereldschokkend.

Het CPB gaat ervan uit dat de export de economie dit jaar nog voort zal drijven. Ondertussen zijn er echter genoeg signalen dat ook de binnenlandse vraag aantrekt.

De Nederlandse consument lijkt bijvoorbeeld weer bereid meer uit te geven. In het laatste kwartaal van 2013 was de consumptie even groot als in het laatste kwartaal van 2012. Dit betekent de facto dat de consumptie ten opzichte van de voorliggende kwartalen is toegenomen.

Daarnaast is het consumentenvertrouwen bezig aan een opmars. Economen van ING concludeerden in december dat dit sneller ging dan begin jaren tachtig na het vaak geprezen akkoord van Wassenaar. Sindsdien is de stemming onder consumenten nog verder verbeterd.

Niet betrouwbaar
Het consumentenvertrouwen is geen betrouwbare voorspeller van consumentengedrag. Maar zo'n sterke verbetering is niet te rijmen met een nieuwe consumptiekrimp (-0,25 procent) zoals het CPB die verwacht voor heel 2014.

Tegelijkertijd neemt het Nederlandse producentenvertrouwen al sinds eind 2012 toe. De inkoopmanagersindex staat al acht maanden op rij in de plus. Dat betekent dat de Nederlandse productiesector groeit.

Dit leidt onvermijdelijk tot grotere investeringen en banengroei. Het CPB voorspelt dit jaar een toename van de bedrijfsinvesteringen met 5 procent. Dit lijkt veel, maar medio 2013 werd een krimp van bijna 15 procent ten opzichte van 2012 geregistreerd. Ook hier is dus ruimte voor een verrassing.

Voorzichtig
Over de arbeidsmarkt is het planbureau ook erg voorzichtig. Het aantal werklozen komt dit jaar uit op 685.000, aldus het CPB. Vorig jaar juli heeft het aantal werklozen echter al een piek van 694.000 bereikt. Ook hier lijkt dus eerder sprake van stabilisatie, dan van verslechtering.

Al met al lijkt op veel terreinen dus ruimte voor meevallers. Dat is natuurlijk wel onder het voorbehoud dat ontwikkelingen over de grens, denk aan de VS, opkomende markten, of Oekraïne, geen roet in het eten gooien.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}