VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis gaat aandelen inkopen de komende jaren

Boskalis heeft zijn schuldpositie weer terug op een niveau waar het zich goed bij voelt. Daarmee is er ruimte om door te gaan met investeren, geld terug te geven aan aandeelhouders en nog een overname te doen als de kans zich voordoet.

Door de overname van sleep- en transportbedrijf Dockwise (begin 2013) liep de schuldpositie van Boskalis aardig op.

Halverwege 2013 had het bedrijf ruim 1,7 miljard euro aan schulden, een record voor Boskalis, dat zegt niet van schuld te houden.

In de tweede halfjaar is de schuldafbouw echter ter hand genomen, onder meer door desinvesteringen. Boskalis verkocht in 2013 voor 78 miljoen euro aan bezittingen, schepen en kleine deelnemingen in bedrijven.

Daarnaast steeg de operationele kasstroom flink: werd in de tweede helft van 2012 nog 271 miljoen euro aan kasstroom geboekt, in 2013 was dat 437 miljoen euro.

Deze stijging komt vooral op het conto van Dockwise. De bedrijfswinst (EBITDA) van het onderdeel Offshore energy waar Dockwise onder valt, steeg van 95 miljoen euro in 2012 naar 283 miljoen euro.

Door de schuldenafbouw bedraagt de nettoschuldpositie nu ongeveer 1,1 keer de bedrijfswinst. Daarmee is Boskalis ongeveer terug op het niveau waarvan bestuursvoorzitter Peter Berdowski zegt zich goed bij te voelen.

Meerdere bestemmingen
Boskalis presenteerde donderdag een businessplan voor de periode tot en met 2016 dat erop neerkomt dat het bedrijf doorgaat met wat het al deed. Berdowski gaat wel nog meer inzetten op de offshore energiemarkt, waar kansen liggen volgens de topman.

Het is daarbij de bedoeling om in drie jaar in totaal 800 miljoen euro aan investeringen te doen, te beginnen met 300 miljoen euro dit jaar. Dit geld is bestemd voor het vernieuwen en versterken van de vloot.

300 miljoen euro per jaar is niet schokkend veel. De afgelopen vier jaar lagen de investeringen ook al op dit niveau.

Naast de jaarlijkse dividenduitkering (1,24 euro per aandeel) zal Boskalis tot en met 2016 10 miljoen aandelen gaan inkopen. Tegen de huidige koers van ongeveer 38 euro gaat het dan om 380 miljoen euro wat wordt teruggegeven aan aandeelhouders.

Maar beleggers moeten ook overnames niet uitsluiten de komende jaren. Onlangs nam het bedrijf uit Papendrecht nog zeesleper Fairmount over.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen