VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro blijft voor overnames buiten de landsgrenzen kijken

Bijna had Sligro een grote slag geslagen in Denemarken. Scandinavië en België staan nog altijd hoog op het wensenlijstje van topman Koen Slippens.

Het afgelopen najaar had de exploitant van supermarktketen Emté en de groothandels Sligro en Van Hoeckel bijna een Deense grossier aan het concern toegevoegd.

Maar de beide kandidaten voldeden niet aan "onze zorgvuldigheidseisen", zei Slippens
onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers.

Onaantrekkelijk
De een had ook een grote verliesgevende supermarkttak en buitenlandse supers wil Sligro niet.

Een andere overnamekandidaat had een voorkeur voor een overname door het eigen management.

En met een lokaal managementteam dat het bedrijf liever zelf wil inlijven, was ook deze optie niet aantrekkelijk.

De aandeelhoudersvergadering vond toevalligerwijs plaats aan de vooravond van de promotie van Sligro naar de Midkap-index.

Vanaf maandag 24 maart zijn de aandelen van het voedingsmiddelbedrijf met thuisbasis Veghel aan die index genoteerd.

Aspiraties
Aan overnameaspiraties geen gebrek bij Sligro.

Vooral Scandinavië en ook België blijven het jachtterrein voor uitbreiding van het onderdeel dat levensmiddelen levert aan ziekenhuizen, universiteiten en horeca.

Door middel van een grote overname of sterke groei op eigen kracht hopen Slippens en financiële man Huub van Rozendaal buiten de landsgrenzen een "tweede Sligro" te kunnen bouwen.

De groothandel is de sterkhouder van het bedrijf met een marktaandeel van zo'n twintig procent.

Met een omzet van 1,66 miljard euro en een bedrijfsresultaat (ebita) van 86 miljoen euro (2012: 89 miljoen euro) is de zelfbedienings- en bezorgpoot goed voor twee derde van de concernverkopen en 85 procent van het totale bedrijfsresultaat.

Sligro nam in korte tijd al Van Oers, Rooswinkel en het in Zeeuws-Vlaanderen actieve Horeca Totaal Sluis (omzet 20 miljoen euro) over.

Vooral bij Rooswinkel ziet directievoorzitter Slippens mogelijkheden om de resultaten te stuwen doordat de omzet per werknemer er nu nog op een laag niveau ligt.

"Pet vanaf de zomer"
Het gevecht om de beknibbelende klant in de supermarkt zal volgens Sligro ook in 2014 aanhouden.

"Vanaf de zomer was het pet", zei Slippens over de ontwikkelingen in supermarktland.

Naar eigen zeggen groeiden de beide Sligro-onderdelen echter wel harder dan de markt en steeg het marktaandeel. "De taart wordt kleiner, maar wij krijgen daarvan wel een groter stuk", aldus Slippens.

De onbetwiste groeier was volgens hem de Duitse prijsvechter Lidl, terwijl marktleider Albert Heijn (marktaandeel 33 procent) ‘nogal wat te stellen had met zijn eigen ontwikkeling, zoals de haar kwartaalcijfers aantoonden'.

De Zaanse grootgrutter zette in het vierde kwartaal het prijswapen in, maar dat bracht nog niet het beoogde resultaat

"Leuke happen"
Sligro voelt zich als relatief kleine speler met 130 Emté-supermarkten comfortabel, maar blijft wel loeren op binnenlandse "leuke happen".

Ook heeft ze 45 procent van de aandelen in Spar en daarmee indirect een belang in 600 buurtsupertjes.

Slippens heeft al wat ontevredenheid ontwaard bij franchisenemers van C1000 die van de nieuwe eigenaar Jumbo de kosten voor de ombouwoperatie zelf moeten ophoesten.

Een operatie die wat hem betreft "geen onverdeeld succes".

Voordat het eveneens vanuit Veghel opererende Jumbo, de tweede speler achter Albert Heijn, C1000 kocht van een investeringsbedrijf "had C1000 een te trouwe klantenkring en een te eigen positie in de markt". Dat onderscheidende karakter verdwijnt naarmate C1000 van de gevels verdwijnt.

Als het voedingsmiddelenconcern geen grote overname doet, kan Sligro over twee jaar schuldenvrij zijn.




Gerelateerde artikelen