VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaans overnamebod op Ziggo met de dag minder waard

Aandelen als betaalmiddel. Dat is hoe het mediabedrijf Liberty Global bij voorkeur andere bedrijven opslokt. Ook voor Ziggo betalen de Amerikanen grotendeels met hun eigen aandelen. En omdat die beurskoers al weken daalt, wordt het bod op Ziggo ook minder waard.

Op de dag van de aankondiging (eind januari) vertegenwoordigde dat bod nog 34,53 euro per Ziggo-aandeel.

Maar omdat Liberty Global vooral de laatste maand op de Amerikaanse beurs is weggezakt, is van die biedprijs nu nog maar 32,82 euro over.

Bijkomend nadeel: beleggers zien straks plots op de New Yorkse beurs verhandelbare aandelen op hun effectenoverzicht prijken.

Lagere overnamepremie
De Utrechtse aanbieder van internet, televisie en (mobiele) telefonie noteert, nadat het de boeken over het eerste kwartaal had geopend, rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 30,86 euro.

Terwijl het bod aanvankelijk een dubbelcijferige premie inhield, is dat op die beurskoers nog maar zo’n zes procent.

Ziggo-topman René Obermann liet vandaag weten dat de overname in het derde of vierde kwartaal moet zijn beklonken. Momenteel buigen de mededingsautoriteiten in Brussel zich over de plannen. Obermann ziet geen bedreigingen voor een fiat van de toezichthouder.

Aandelen als ruilmateriaal
Een overnamebod op hun aandelen willen beleggers handje contantje en niet in aandelen van de biedende partij. Zodra die laatste eigen aandelen wil inzetten als ruilmateriaal, overheerst altijd de teleurstelling.

Zo ook toen de Amerikaanse mediamagnaat John Malone met zijn bedrijf Liberty Global eind januari zijn overnamebod lanceerde op Ziggo.

Ziggo-aandeelhouders krijgen van Liberty Global slechts een deel in cash, ruim twee derde van de biedprijs is in aandelen: 11 euro cash plus 0,2282 Liberty Global Class A aandelen en 0,5630 Liberty Global Class C aandelen.

Die beide klassen aandelen staan op de beurs in New York genoteerd en daalden de afgelopen maand allebei met ruim acht procent.

Voorliefde
Aanvankelijk was het bod 34,53 euro per Ziggo-aandeel waard, een premie van 22 procent boven op de slotkoers van 15 oktober, de dag voordat de Utrechtse kabelaar het eerste bod van het Amerikaanse beursgenoteerde kabel- en contentbedrijf wegwuifde.

Maar beleggers waren allesbehalve onder de indruk. De 72-jarige miljardair Malone rekent namelijk bij voorkeur af met zijn eigen aandelen.

Die voorliefde van Malone, alias ‘kabelcowboy’ of ‘Darth Vader van de informatiesnelweg’ uit Denver, voor aandelen als betaalmiddel is niet verwonderlijk.

De koers van Liberty Global verachtvoudigde tot de dag voordat hij bekend maakte Ziggo te willen opslokken tot 83,27 euro ten opzichte van het dieptepunt in maart 2009.

Jagen
Met Liberty Global (jaaromzet 17 miljard dollar, 36 duizend werknemers) is Malone actief in veertien landen waarvan twaalf in Europese.

Behalve België (met Telenet) en Nederland (UPC) ook in bijvoorbeeld Duitsland, Hongarije, Ierland, Oostenrijk. Buiten het Europese continent strekt zijn imperium zich uit tot in Puerto Rico en Chili.

In juli 2013 kocht Liberty Global nog het Britse mediaconcern Virgin Media tegen een transactiewaarde van 24 miljard dollar. Vorige maand troefde Vodafone op een haar na Liberty Global af door het Spaanse telecombedrijf Ono over te nemen.

Maar Malone blijft jagen in West Europa om kosten te kunnen besparen en beter te kunnen concurreren tegen snel opkomende concurrenten als Netflix.

Kader: Kwartaalcijfers Ziggo
- Omzetgroei van 1,7 procent tot 394,2 miljoen euro.

- Bedrijfsresultaat (ebitda, aangepast) daalde ruim 4 procent tot 213 miljoen euro. Vooral door hogere kosten voor ingehuurd personeel dat de informatiesystemen moet verbeteren.

- Ook gaf Ziggo meer uit aan marketing en promotie.

- Voor heel 2014 mikt Ziggo op een gelijkblijvend bedrijfsresultaat ten opzichte van 2013. Toen kwam die ebitda uit op ongeveer 890 miljoen euro.

- Ziggo verloor in het eerste kwartaal 12 duizend tv-klanten. Voor 2014 richt Ziggo-topman René Obermann zich vooral op omzetgroei. De winstgevendheid is niet zijn eerste prioriteit.

- Directe concurrent KPN doet in feite het tegenovergestelde: marge boven volume.

LEES MEER:


  27 januari 2014

16 januari 2014

12 december 2013

16 oktober 2013




Gerelateerde artikelen