VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke euro kost Unilever bijna tien procentpunt aan omzet

Het wordt een beetje eentonig met de Nederlandse multinationals, maar ook Unilever geeft de schuld van een matig eerste kwartaal aan de dure euro. Maar er is nog een excuus: Pasen viel dit jaar in het tweede kwartaal.

Daarnaast heeft Unilever natuurlijk ook veel last van de moeilijke economische omstandigheden in bijna alle markten waar het concern actief is, en dat zijn er nogal wat.

Consumenten bezuinigen overal op hun boodschappen, zowel in het Westen als in de opkomende markten.

Ook wisselkoerseffecten trekken een wissel op de cijfers. De sterke euro zorgt ervoor dat opbrengsten in andere valuta lager uitpakken.

Unilver geeft in zijn rapportage over het eerste kwartaal geen winstcijfers. Wel wordt gemeld dat de omzet van het concern in de eerste drie maanden van dit jaar uitkwam op 11,4 miljard euro. Dat is 0,7 miljard euro minder dan in 2013.

Aan de ijsverkoop lag het niet. Dankzij het aangename voorjaarsweer in Europa is het ijsseizoen goed begonnen. In Brazilië en Australië werd ook meer ijs verkocht.

Sterke euro
Unilever heeft net als in eerdere kwartalen veel last van de sterke euro. Dat is zichtbaar in het verschil tussen omzet en volume: het levensmiddelenconcern verkocht vorig kwartaal 1,9 procent meer producten, maar de omzet in euro's daalde met ruim 6 procent. Zonder het wisselkoerseffect steeg de omzet met 3,6 procent.

Minder voeding
De ontwikkeling naar een meer op non-foodproducten georiënteerd bedrijf lijkt zich door te zetten. De omzet in voedsel daalde met twee procent, terwijl die van huishoudelijke producten (was- en schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten) met 4,8 procent opliep.

Sommige analisten beweren dat Unilever klaar is voor een volgende grote overname in non-food, zoals het Amerikaanse Colgate-Palmolive.

Een dergelijke overname, en een duidelijke keuze voor zeep in plaats van soep zou het concern ook minder gevoelig maken voor de datum waarop Pasen valt.

Want dat feest valt in 2015 ook weer in het tweede kwartaal (op 5 en 6 april). Wel iets eerder dus, waardoor Albert Heijn, Plus en Jumbo de winkels eind maart al gevuld hebben met de nieuwste sausen van Calvé en de lekkerste toetjes van Hertog. Volgend jaar werkt Pasen dus weer mee. Nu de euro nog.

MEER UNILEVER:

22 januari 2014

3 december 2013

24 oktober 2013

1 oktober 2013

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012





Gerelateerde artikelen