VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groei Arcadis nog ruim onder eigen doelstelling

Advies- en ingenieursbureau Arcadis groeit weer autonoom, maar de 2 procent expansie schiet flink tekort bij de doelstelling van 5 procent plus.

Beleggers waren bij de jaarcijfers van Arcadis ‘not amused' toen bleek dat de er in het vierde kwartaal in het geheel geen autonome groei had plaatsgevonden.

In het eerste kwartaal van dit jaar is wel weer sprake van een kleine plus, maar nu al lijkt de doelstelling van de nog verse topman Neil McArthur onhaalbaar.

Voor de jaren 2014 tot 2016 is het streven een jaarlijkse autonome groei van meer dan 5 procent te realiseren.

Cijfers eerste kwartaal
Afgezien van de matig blijvende autonome groei kan Arcadis toch terugkijken op een goede jaarstart.

De netto-omzet daalde licht van 466 miljoen euro naar 462 miljoen euro, maar dat komt door negatieve valuta-effecten van 4 procent. Acquisities hadden een beperkte positieve omzetbijdrage van 1 procent.

Tegenover een wat mindere prestatie in Noord-Amerika, met name op het gebied van milieu war Arcadis stevige concurrentie ervaart, staat een ferme prestatie in alle andere regio's.

Met name in de opkomende markten en specifiek in Azië en het Midden-Oosten draait het concern goed.
Continentaal Europa was vlak wat als een goede prestatie gezien mag worden. De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zaten in de lift, maar in Chili had het concern last van afnemende activiteiten in de mijnbouw.

Marge omhoog
Vooral positief is de ontwikkeling van de operationele marge die steeg van 9,2 procent naar 9,6 procent.
Arcadis slaagde erin het bedrijfsresultaat (ebita) met 5 procent op te krikken ondanks een negatief valuta-effect van eveneens 5 procent.

McArthur wil uiteindelijk naar een marge van 11procent waar dat over geheel 2013 op 10 procent lag.
In Europa verbeterde de winstgevendheid verder van 7,9 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 8,1 procent. Kostenbesparingen en de uitrol van een pan-Europese aanpak werpen vruchten af.

Hoger resultaat dit jaar
Arcadis blijft bij de uitspraak dat omzet en nettowinst dit jaar zullen stijgen. Het concern dat tegenwoordig kantoor houdt aan de Amsterdamse Zuidas, voet zich gesterkt door een 6 procent autonome groei van het orderboek gedurende de eerste drie maanden.

Arcadis is met name positief over de activiteiten in opkomende landen, temeer omdat het vooral in China een sterke orderontvangst kende.

En dat is toch wel enigszins opvallend omdat de opkomende landen, waaronder ook China, toch minder draaien dan enige tijd terug.

Ook positief is Arcadis over Britse markt en voor Continentaal Europa rekent het weer op een kleine plus. Noord-Amerika zal naar verwachting in de tweede jaarhelft herstel laten zien.

Koers daalt iets
Beleggers reageren gematigd negatief op het kwartaalbericht van Arcadis. Het aandeel heeft dan ook een stevige rit achter de rug en wordt stevig gewaardeerd.

De wereldwijd sterke positie is Arcadis kracht. Nu alleen nog die autonome groei omhoog en antwoord op de vraag hoe de doelstellingen gehaald gaan worden.

LEES MEER:

11 februari 2014

4 december 2013

23 oktober 2013

31 juli 2013

10 mei 2013

1 november 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen