VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier krachten achter stroom aan transatlantische mega-overnames

2014 is hard op weg een topjaar te worden voor internationale overnames. De afgelopen dagen werden gemarkeerd door enkele gigadeals. Een stabiliserende economie, goedkoop krediet en een cashberg drijven deze ontwikkeling.

Maandag werd bekend dat het Amerikaanse Pfizer bereid is bijna 100 miljard dollar voor zijn Britse branchegenoot AstraZeneca.

Eind vorige week werd bekend dat General Electric het Franse industrieel concern Alstom wil kopen voor 13 miljard dollar. Dat zou de grootste overname ooit zijn voor GE.

Volgens Thomson Reuters is in de afgelopen vier maanden in totaal al voor ruim 1,1 biljoen dollar aan overnames aangekondigd. Daarmee is 2014 tot nu toe het in de boeken.

Verrassend is dat Europa tot op heden de meest populaire bestemming is voor internationale overnames. Binnen Europa is Frankrijk een verrassende koploper met ruim 50 miljard dollar aan aangekondigde deals.

Wat zijn de drijvende krachten achter deze ontwikkelingen? Vier van deze krachten op een rij.

1. Goedkoop kapitaal
Allereerst is kapitaal nog steeds heel erg goedkoop. Grote bedrijven kunnen tegen enkele procenten obligaties uitgeven of lenen bij de bank. Daarbij speelt het optreden van centrale banken die met de geldpers de rente laag houden, een grote rol.

Liberty Global financiert het cashdeel van zijn overnamebod op Ziggo, 1,6 miljard euro groot, bijvoorbeeld bijna volledig met vreemd vermogen. Deze lening wordt overigens op de balans van Ziggo zelf gezet.

2.Bedrijven zitten goed bij kas
Volgens Bloomberg hebben Amerikaanse bedrijven in totaal meer dan 2 biljoen dollar aan cash op de balans staan. Bij alleen GE gaat het al om 122 miljard dollar, bij Pfizer om bijna 50 miljard dollar.

3.Maar het geld zit vast in het buitenland
Een complicatie is dat veel van het geld in het buitenland, buiten bereik van de Amerikaanse belastingdienst, is verdiend en gestald. Een manier om te voorkomen dat er alsnog belasting over moet worden betaald is door het geld te gebruiken voor een overname.

4.Europa is relatief goedkoop
De Amerikaanse economie, aandelenmarkten en overnamemarkt lopen voor op die in Europa. Europese bedrijven zijn relatief goedkoop, vooral gezien het feit dat de Europese economische cyclus minder ver is gevorderd dan die in de VS, waar de economie al bijna vijf jaar onafgebroken groeit.