VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

"Theo heeft Ballast Nedam behoed voor een deconfiture"

Het had weinig gescheeld of Ballast Nedam was ten onder gegaan aan een smeergeldaffaire waarin het verwikkeld was. Niet eerder maakte het bouwbedrijf duidelijk hoe hoog de nood is geweest als tijdens een recente bijeenkomst met beleggers.

Bij het afscheid van topman Theo Bruijninckx leeft bouwbedrijf Ballast Nedam tussen hoop en vrees.

Een nieuwe banklening en 30 miljoen euro bijstorting van beleggers moeten het bedrijf op de been houden.

Misschien juist wel om die reden sprak president-commissaris Ad Smits tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in de richting van Bruijninckx slechts over de schikking die hij eind 2012 sloot met het Openbaar Ministerie (OM).

"Theo heeft Ballast Nedam toen behoed voor een deconfiture", zei Smits kort in zijn afscheidswoord voor Bruijninckx.

Boete
In december 2012 kocht hij namens Ballast Nedam strafvervolging af door een boete van 17,5 miljoen euro te betalen.

Tussen 1996 en 2003 zou de bouwer zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping voor enkele honderden miljoenen dollars om bouwprojecten in het Saoedi-Arabië binnen te halen.

Moeizaam
Die klus mag dan geklaard zijn, het bedrijf verkeert nog lang niet in blakende gezondheid.

Ballast weet maar moeilijk geld te verdienen. Zo blijkt het lastig om de verstuurde facturen voor projectwerk snel te innen. Bruijninckx en zijn financiële man Peter van Zwieten zien met lede ogen aan dat ze meer discussies met klanten moeten voeren voordat ze het verrichte werk kunnen factureren.

In die gevallen heeft Ballast Nedam een deel van de kosten en winst al genomen, maar stribbelt de klant tegen. Daardoor loopt het versturen van de rekening achter bij het uitgevoerde werk.

Dat euvel speelt onder andere bij grote werken als het station van Breda en probleemproject A15 (Maasvlakte - Vaanplein).

"Gesprekken met de opdrachtgever over contractwijzigingen lopen nog, maar hebben nog niet tot overeenstemming geleid", zei Bruijninckx. "Daardoor is het risicoprofiel van het bedrijf wel toegenomen", voegde hij er aan toe. Nieuwe miljoenen verliezen zijn niet uitgesloten.

Balans repareren
Juist op dergelijke grotere en complexe pps-klussen zet de bouwer zijn kaarten om zich in de kijker te spelen en te onderscheiden van andere partijen als Bam, Heijmans, Dura Vermeer of VolkerWessels.

En om nieuwe opdrachten te winnen, moet de balans gerepareerd worden. Het buffervermogen ten opzichte van het balanstotaal (solvabiliteit) eindigde in 2013 op een magere 11 procent.

Een aandelenemissie (claimemissie) in het derde kwartaal moet 30 miljoen euro uit de markt halen. Zittende beleggers krijgen een voorkeursrecht om tegen een korting nieuwe aandelen Ballast Nedam te kopen.

Op dit moment staan ongeveer 10 miljoen aandelen uit. Om dertig miljoen euro bijeen te brengen, zullen daar al snel meer dan vijf miljoen aandelen (rekening houdend met een korting) bijkomen.

Met dat stukje nieuw eigen vermogen komt de solvabiliteit op 15 procent, nog altijd lager dan Heijmans (29 procent) en Bam (18 procent).

"Liquiditeit staat op nummer één, twee en drie, maar solvabiliteit heb je nodig voor je klanten en leveranciers", aldus de 52-jarige Bruijninckx.

Aandeel wordt soort optie
De acute nood mag door de reddingsoperatie zijn geledigd, het bedrijf ligt wel aan de ketting bij de banken.

Die geven Ballast Nedam een nieuw krediet van 110 miljoen euro op voorwaarde dat de 30 miljoen euro uit de claimemissie direct naar aflossing van de schuld gaat.

Ballast Nedam betaalt over de lening een rentetarief van Euribor plus vier procent (nu zo'n 4,29 procent). Zolang als de schuldratio, de nettoschuld afgezet tegen het bedrijfsresultaat, boven de twee ligt, is een dividendbetaling niet toegestaan.

De opbrengst uit de verkoop van tafelzilver gaat "deels" naar de banken.

Ondertussen zien beleggers een grote verwatering op zich afkomen en hoeven ze voorlopig dus niet op dividend te rekenen.

Het aandeel Ballast Nedam is daardoor de komende tijd meer optie dan aandeel.

LEES MEER:

5 februari 2014

30 december 2013

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen