VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel gaat minder investeren

AkzoNobel heeft meerdere leidende posities, de bijbehorende prestaties bleven helaas achter in het verleden stelde topman Ton Büchner op de aandeelhoudersvergadering. Hij gaat onder andere meer letten op de kasstromen.

Een te lage kasstroom, te hoge kosten en te weinig rendement op investeringen. De opsomming van de topman was nog wat langer, maar het is duidelijk dat Ton Büchner het verleden zo snel mogelijk wil afsluiten.

Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat er meer geld het verf-, coating- en chemiebedrijf binnenstroomt en ook blijft.

To do lijstje
Minder investeren is een manier; dit zal het concern dan ook structureel minder gaan doen dan in het verleden. Ten opzichte van de omzet zullen de investeringen de komende jaren komen te liggen tussen de 3,5 en 4,5 procent. Tegen percentages rond de 6 procent voorheen.

“Dit is ook goed mogelijk”, aldus Büchner. “In het verleden zijn relatief grote investeringen gedaan in onder andere Brazilie en China, dat gaan we nu terugbrengen tot een genormaliseerd niveau."

Op het gebied van het werkkapitaal valt er wat minder te halen. Er is al veel bereikt sinds de komst van Büchner zo’n twee jaar geleden, stelde de onderneming.

Waar beleggers wel van moeten kunnen profiteren is een winstgevender AkzoNobel. In 2013 was het bedrijf als iets winstgevender dan in 2012, maar dit moet verder omhoog.

Winstgevendheid belangrijk
Dit moet ook een van de aanjagers zijn van een hoger dividend. AkzoNobel streeft er naar om elk jaar een stabiel of stijgend dividend te presenteren aan beleggers.

De afgelopen jaren bleef het dividend (per aandeel) liggen op 1,45 euro, maar gezien het geld dat de onderneming binnenstroomde (operationele kasstroom), de investeringen, de schulden en de kasstroom die gepaard gaan bij een dividenduitkering was dit waarschijnlijk ook verstandig.

Büchner benadrukte dat hij er alles aan doet om AkzoNobel winstgevender te maken. Om dit te bereiken heeft AkzoNobel de afgelopen tijd al veel in de kosten gesneden; er zijn fabrieken gesloten en ook mensen ontslagen.

Weinig extra hulp
Hoewel het concern niet verwacht de komende tijd ineens enorm de wind in de zeilen te krijgen, staat het toch nog altijd achter de doelstellingen van 2015 – onder andere een rendement op investeringen en sales van respectievelijk 14 en 9 procent.

Met 10 en 7 procent in 2013 is er nog een lange weg te gaan.

LEES MEER:

17 april 2014

6 februari 2014

29 november 2013

29 april 2013

18 april 2013

20 februari 2013

14 december 2012

18 oktober 2012

18 september 2012

19 juli 2012


Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen