VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belegger voelt de impact van Europese beslissingen

TNT Express, KPN, Ziggo. Drie beursgenoteerde bedrijven die het afgelopen jaar te maken hebben gekregen met Brusselse inmenging. Europa lijkt voor de belegger zo steeds meer een factor van betekenis te worden.

Begin april bleek dat de commissie het onderzoek naar de overname van Ziggo door het Amerikaanse Liberty Global zelf gaat onderzoeken. Dit lag niet voor de hand, omdat Ziggo exclusief in Nederland actief is.

Inmiddels lijkt het erop dat de commissie zelfs aanstuurt op een uitgebreid onderzoek. Daarmee is dit de derde grote deal van een Nederlands bedrijf in ruim een jaar tijd waar Brussel zich tegenaan bemoeit.

Niet de eerste
Iets soortgelijks als bij Ziggo speelt bij de verkoop van E-plus, de Duitse dochter van KPN, aan Telefonica. En begin vorig jaar blokkeerde Brussel al de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS.

Het is niet alleen bij fusies en overnames dat Brussel zich laat gelden. De toekomst van de Nederlandse bankensector is na de financiële crisis in grote mate door de commissie beïnvloed.

In 2009 eiste eurocommissaris Neelie Kroes dat ING in stukken gehakt zou worden als voorwaarde voor goedkeuring van de staatssteun die het concern had gekregen. Vorig jaar blokkeerde de commissie een investering door andere Nederlandse banken in SNS Reaal.

Op operationeel niveau verbood Brussel Nederlandse banken ook al om dividend uit te keren zolang ze staatssteun kregen en om te concurreren op prijs.

Impact
De Brusselse beslissingen hebben vaak direct impact op de aandelenkoersen. Beleggers die ervan uit gingen dat de verkoop van TNT Express aan UPS door zou gaan, kregen bijvoorbeeld een verlies van 43 procent voor de kiezen. Bij het besluit ING op te splitsen was het dagverlies bijna 20 procent.

Het aandeel Ziggo is de afgelopen maand 4,3 procent gezakt. Bij deze daling speelt ongetwijfeld ook mee dat Liberty Global zijn bod grotendeels in eigen aandelen betaalt. Hierdoor heeft de koersontwikkeling van de overnemer ook een impact op de koers van Ziggo.

Desondanks is duidelijk dat Brussel roet in het eten kan gooien bij een overname, of strategische beslissingen kan afdwingen die niet per se in het belang van de aandeelhouder zijn.

De Europese invloed is dus iets waar elke belegger rekening mee moet houden.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}