VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Besi sterk uit de startblokken in het eerste kwartaal

Een derde meer omzet, een twee maal zo vol orderboek en 7 miljoen euro winst in het eerste kwartaal voor Besi. Het startschot voor een goed jaar na drie opeenvolgende jaren van krimp?

Besi zag de omzet met een derde toenemen tot 70 miljoen euro en de orders verdubbelden tot 111 miljoen euro.

Onderaan de streep leidde dit tot 7 miljoen euro winst, waarmee dit het beste eerste kwartaal uit de geschiedenis van de Duivense toeleverancier van de chipindustrie genoemd mag worden.

Dat betekent dat er na drie opeenvolgende jaren van krimp in 2014 wellicht eindelijk weer groei gerealiseerd kan worden.

Ver vooruitkijken lastig
Voor het tweede kwartaal wordt een omzet verwacht tussen de 98 en 105 miljoen euro, waarmee de omzet uit het recordjaar 2010 (351 miljoen euro) misschien zelfs wel weer in beeld kan komen.

Aan dat soort voorspellingen wil topman Richard Blickman zich echter niet wagen tijdens de aandeelhoudersvergadering over het boekjaar 2013. 

In de halfgeleiderindustrie nu eenmaal niet verder dan een kwartaal vooruit kunt kijken, aldus de eindverantwoordelijke.

Selectief
Besi mag zich inmiddels rekenen tot de sterkere spelers in de sector, waardoor sommige analisten en beleggers denken aan het overnemen van zwakkere broeders in de sector.

Blickman liet weten alleen overnames te overwegen van bedrijven die het productassortiment van Besi versterken. Aan overnames die gericht zijn op het kopen van marktaandeel waagt hij zich niet.

Er zijn de afgelopen jaren vier overnames gedaan en die lijken succesvol te zijn verlopen. Met name de laatste overname, die van het Zwitserse Esec, heeft de identiteit van Besi sterk veranderd.

Na een herstructurering worden de “die attach” activiteiten – een moderne verpakkingstechnologie, goed voor driekwart van de omzet – vanuit Zwitserland aangestuurd.

Maatregelen
Eind vorig jaar werd Besi in de VS slachtoffer van een . Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, waaronder de vervanging van het vierogenprincipe door het zesogenprincipe.

De accountant van Besi, KPMG, is tevreden over de genomen maatregelen.

Azië
Hoewel de raad van commissarissen van Besi met twee Britten en drie Nederlandsers als best internationaal is, zoeken ze naar versterking uit Aziatische hoek.

Nu de productie van Besi grotendeels in Azië plaatsvindt is het het niet vreemd dat Besi meer expertise uit die hoek wil.

MEER BESI:

 16 december 2013

26 april 2013

5 maart 2013

23 oktober 2012

2 mei 2011

29 oktober 2010

27 april 2010

30 juli 2009


Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen