VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 mei 2014

Nieuwe boekhoudregels dwingen SBM tot verlagen omzetdoelstelling

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Maritieme dienstverlener SBM offshore rekent dit jaar op 100 miljoen dollar minder omzet dan bij de jaarcijfers werd vermeld. Onderliggend ligt het concern op koers.

Het is even schrikken voor beleggers SBM Offshore vrijdagochtend.

Het concern blijkt in 2013 geen 4,8 maar 4,6 miljard dollar omzet geboekt te hebben.

Daarnaast was de nettoschuld eind vorig jaar niet 2,7 maar 3,4 miljard dollar en de omzetverwachting voor 2014 wordt 100 miljoen dollar neerwaarts bijgesteld.

Het applaus van beleggers is luid. Op het Damrak is SBM Offshore de sterkste stijger met een koersappreciatie van 2 procent tot ongeveer 13 euro.

Hoe valt dit te rijmen?

Cosmetisch
Harde cijfers bestaan niet. Alle cijfers die achter de posten in de balans en resultatenrekening staan zijn het gevolg van regels die gelden voor het boeken en waarderen van zaken.

Die regels kunnen veranderen. Bij SBM Offshore, producent van kolossale drijvende productie en opslagplatforms, is dit het geval. Vanaf 1 januari dit jaar moet het aan een pakket nieuwe boekhoudregels voldoen.

Zo mag SBM joint ventures waarin gelijke verhoudingen gelden niet meer proportioneel mee nemen in de groepscijfers van het concern. Neem een hypothetisch 50-50 joint venture waar jaarlijks 100 miljoen dollar omzet uitrolt.

In het verleden mocht SBM dan de 50 miljoen dollar die uit dit project komt bij de omzet optellen, en ook alle soorten kosten meenemen. Nu mag dat niet meer.

Vanaf 1 januari mag alleen in een post onderaan de resultatenrekening de winstbijdrage van dit project - en alle andere gelijke joint-venture projecten - staan.

Voor joint ventures waarin SBM een meerderheidsbelang heeft gelden ook andere regels. Zo heeft SBM Offshore een belang van 60 procent in het zogeheten Aseng project - platform voor de kust van Equatoriaal Guinea voor op- en overslag van olie.

Vroeger werd de omzet uit dit project volledig in de omzetcijfers opgenomen (100 procent), maar nu moeten de inkomsten proportioneel geconsolideerd worden (60 procent).

De wijziging in regels hebben tot gevolg dat de omzet voor 2013 en de omzetverwachting voor 2014 naar beneden is bijgesteld. Voor beleggers is belangrijk te realiseren dat dit puur boekhoudkundige exercitie is. Met andere woorden: de uiteindelijke cash-inkomsten over de looptijd van een project veranderen niet.

Dat benadrukt SBM Offshore ook als het gaat om nieuwe regels met betrekking tot het waarderen van schuld.

"Het is belangrijk te laten weten dat de bankconvenanten worden berekend op basis van de oude boekhoudregels, de impact op de bankafspraken is dus neutraal" (vertaling uit het Engels, redactie), zo laat de maritieme dienstverlener optekenen in het kwartaalbericht.

Vijf jaar vooruit
Dat de koers van het aandeel omhoog gaat heeft te maken met het feit dat het onderliggend niet zo slecht gaat bij het concern.

SBM boekte vorig kwartaal een omzet van 782 miljoen dollar (565 miljoen euro). Dat was iets minder dan de 814 miljoen dollar van een jaar eerder, maar daar hielden marktvorsers rekening mee.

De opbrengsten van producten die gereed zijn voor gebruik (Turnkey) zakte daarbij met 6 procent tot 545 miljoen dollar, terwijl de andere diensten 2 procent meer opbrachten.

Topman Bruno Chabas liet optekenen dat er veel projecten op de markt komen waar, maar dat het bedrijf voorzichtig is met hierop inschrijven. Het lijkt erop dat SBM Offshore heeft geleerd van het verleden en alleen interesse heeft in projecten waar een fatsoenlijke marge op behaald kan worden.

SBM, dat geen winstcijfers over het eerste kwartaal publiceerde, ontving voor 244 miljoen dollar aan nieuwe orders.

Het orderboek kwam daarmee uit op 21,7 miljard dollar en was daarmee 2 procent kleiner dan eind 2013. Maar echt zorgen zullen beleggers zich hier niet over maken: het orderboek bedraagt nog altijd ongeveer 5 keer de omzet over 2013.

Probleemdossiers
SBM Offshore blijft kampen met enkele probleemdossiers. Eén daarvan kon in het eerste kwartaal worden afgesloten.
Het concern is tot een vergelijk met olie-en- gas-concern Encana over het boorplatform Deep Panuke gekomen.

Bij de bouw van dit platform kampte SBM Offshore met allerlei opstartproblemen en vertragingen wat tot afboekingen van tientallen miljoenen dollars leidde, en onvrede bij de opdrachtgever.

In de trading update geeft de maritieme dienstverlener aan dat de opgestarte juridische procedures worden gestopt. Het concern geeft zelfs aan dat het onder de huidige afspraken een hogere leasevergoeding zal ontvangen.

Op de onderzoeken die lopen over omkoping door medewerkers van het bedrijf ging het bedrijf niet in.
SBM presenteerde begin april zijn eigen onderzoeksrapport, waaruit bleek dat dochterbedrijven zich tussen 2007 en 2011 in ieder geval schuldig hebben gemaakt aan omkoping in Angola en Equatoriaal-Guinea.

Ook in Brazilië was sprake van twijfelachtig gedrag, maar zijn geen bewijzen gevonden voor omkoping.
Beleggers zullen geduld moeten hebben tot de autoriteiten - het openbaar ministerie in Nederland en het Justice

Department in de Verenigde Staten - hun onderzoeken hebben afgerond en hier mee naar buiten komen.

De schattingen voor de boetes die hier uit kunnen voorkomen, lopen uiteen van enkele honderden miljoenen tot een miljard dollar.

Pas als het omkoopdossier is gesloten kunnen beleggers zich weer puur op de niet onaantrekkelijke operationele vooruitzichten storten.

LEES MEER:

2 april 2014

7 februari 2014

18 december 2013

7 november 2013

8 augustus 2013

23 mei 2013

11 april 2013


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}