VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Bedrijfsobligaties zijn te duur geworden'

De markt voor bedrijfsobligaties, een van de best renderende beleggingscategorieën afgelopen jaren, staat volgens marktkenners op het punt van ontploffen. Aan de koersen is dat nog niet te merken.

Van de ene hype naar de volgende springen, dat is de manier om snel rijk te worden met beleggen.

Dan is het wel een kwestie van goed kunnen timen, of het nodige geluk hebben.

Wie lang genoeg blijft zitten om het uiteenspatten van de zeepbel mee te maken is snel weer terug bij af. Daarom is in de praktijk het najagen van hypes vooral een recept om geld te verliezen.

Een beleggingscategorie die het de laatste jaren enorm goed heeft gedaan is die van de bedrijfsobligaties (corporate bonds). Het zou best eens de volgende bubbel die barst kunnen zijn, zeggen analisten. Onder hen is de bekende doemdenker Nouriel Roubini.

Geld op zoek
Bedrijfsobligaties hebben geprofiteerd van geld dat op zoek was naar rendement in tijden dat staatsobligaties beneden de AAA-status werden gemeden als de pest.

Staatsobligaties van landen die nog wel het predicaat AAA verdienden leveren momenteel nagenoeg niets meer op. Dat dreef beleggers naar obligaties met meer risico. Prijsstijgingen waren het logische gevolg.

De yields op bedrijfsobligaties zijn door de koopgolf zeer laag geworden. Dat geldt voor het hele spectrum: van zeer veilig tot wat nog altijd ‘high yield' wordt genoemd. Prijzen zijn hoog opgedreven en het moment dat de markt draait komt er een keer aan.

Afgelopen maandag adviseerde de Zwitserse bank UBS om het aandeel bedrijfsobligaties in de portefeuille te verlagen. UBS verwacht koersdalingen voor de komende zes maanden.

Janet Yellen, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, wees vorige week ook op de risico's van bedrijfsobligaties. Vooral in de categorie met een wat lagere kredietwaardigheid zag zij een toegenomen gevaar.

Pijnlijk
Een omslag in deze markt zou pijnlijk kunnen zijn omdat een groot aanbod nu niet zo maar door de grote investment banks zal worden opgevangen. De liquiditeit is niet om over naar huis te schrijven. Een verkoopgolf zou tot forse koersverliezen lijden, mogelijk zelfs een crash.

Obligatiebeleggers zijn als een van de weinigen als grote winnaars uit de kredietcrisis gekomen. De Barclays US corporate investment grade bond index steeg 59 procent in de afgelopen vijf jaar. De Barclays US high yield index steeg zelfs met 146 procent.

Wie nu nog overweegt obligaties te kopen moet zich afvragen of de huidige lage rendementen een voldoende beloning zijn voor het risico dat zij lopen. Wie zijn portefeuille opnieuw in balans wil brengen, zou wat winst kunnen nemen op de obligaties.

Het is wel opvallend hoeveel partijen met dit soort adviezen komen. Het werpt de vraag op waarom de koersen van die obligaties dan nauwelijks dalen en de rente zo laag blijft. Sommige zeepbellen houden het heel lang vol.