VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eigen vermogen Ballast Nedam kalft in rap tempo af

Bouwer Ballast Nedam verwacht over de eerste jaarhelft een operationeel verlies van 43 miljoen euro te lijden. Daardoor zal het eigen vermogen ruim halveren. Een veel omvangrijkere herkapitalisatie dan nu beoogd zal noodzakelijk zijn.

Het aangekondigde verlies door Ballast Nedam is ook nog eens inclusief een boekwinst van 22 miljoen euro op de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Het gaat hier dus feitelijk om een operationeel verlies van 65 miljoen euro. Hiervoor is opnieuw vooral het A15 project verantwoordelijk waar grote kostenoverschrijdingen aan het licht zijn gekomen.

Daarnaast wordt gesproken over ‘overige negatieve resultaten''. Geen fijne ontwikkelingen voor de al zo zwak gefinancierde bouwer uit Nieuwegein.

Vertrouwen volledig weg
Dat het beroerd ging met Ballast Nedam wisten we al langer. Vorig jaar werd onverwacht flink verlies geleden door met name kostenoverschrijdingen, onder meer op het project A15 Maasvlakte -Vaanplein.

Een week voor de jaarcijfers 2013 maakte ceo Theo Bruijninckx ineens zijn vertrek bekend en dat terwijl Ballast Nedam middenin een herpositionering zit.

Het nu aangekondigde verlies tast het toch al miniem overgebleven vertrouwen van beleggers in het bouwbedrijf verder aan. De claimemissie van 30 miljoen euro staat voor het derde kwartaal op de agenda.

De beurskoers daalt tot wel 10 procent op het bericht, wat betekent dat de aanstaande kapitaalversterking voor nog meer verwatering zal zorgen.

Onheilstijding
Na het operationele (ebit) verlies van 30 miljoen euro over 2013, lijkt dit jaar dus nog veel slechter te gaan verlopen voor Ballast Nedam.

Het beruchte A15 project met opdrachtgever Rijkswaterstaat kent additionele kostenoverschrijdingen en daarbij gaat het om veel grotere bedragen dan vorig jaar.

Ballast Nedam heeft al langer een dispuut met de overheid over dit project. Een commissie van deskundigen zal zich buigen over de vraag wie de verantwoordelijkheid draagt voor de miscalculaties.

Ballast Nedam zegt dit met vertrouwen tegemoet te zien maar nu toch een fors verlies moet nemen. Hierdoor zal het over de eerste jaarhelft een operationeel verlies van 43 miljoen euro gerapporteerd zal worden.

Dit verlies is zoals gezegd inclusief een boekwinst van 22 miljoen euro op de definitieve verkoop van de Britse dochter Feninks Recycling, onderdeel van Ballast Phoenix, aan een private equity partij.

Dit bedrijfsonderdeel wordt voor 38 miljoen euro van de hand gedaan en past in de desinvesteringsstrategie van Ballast Nedam.

Financiële positie
Herstel in de bouw wordt al enige tijd aangekondigd, maar voorlopig blijft het een vechtmarkt en moet er nog afgerekend worden met oude, soms verliesgevende projecten.

Met een solvabiliteit van slechts 13 procent per eind 2013 is het weerstandsvermogen van Ballast Nedam uiterst beperkt.

Bij Ballast Nedam speelt dan ook nog dat het relatief beperkt heeft afgewaardeerd op zijn omvangrijke grondbank.

De boekwaarde van de grondposities (137 miljoen euro) overtreft het eigen vermogen (90 miljoen euro) inmiddels ruimschoots.

De bouwer heeft dit jaar een principeovereenkomst getekend met de banken voor een herfinanciering voor in totaal 80 miljoen euro met een looptijd tot 2017.

Daarnaast is er door de banken een overbruggingskrediet van 30 miljoen euro verstrekt dat Ballast dit jaar zal terugbetalen uit de opbrengst van de voorgenomen claimemissie.

De nu flink verder oplopende verliezen neemt nog maar eens een flinke hap uit het eigen vermogen waardoor de vraag zich opdringt of er niet een veel omvangrijkere emissie aan te pas moet komen.

Beleggers lopen al vast vooruit op een grotere emissie tegen een veel lagere koers.

LEES MEER:

  29 april 2014

5 februari 2014

30 december 2013

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen