VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam verdedigt maatregelen om de balans gezond te krijgen

Ballast Nedam wil het hoofd boven water houden door een grote aandelenemissie en verkoop van bedrijfsonderdelen. Maar is dat wel genoeg om te overleven? Ja, zo verzekert financieel directeur Peter van Zwieten.

Tijdens een tussentijdse vergadering met aandeelhouders verzekerde de cfo dat de aangekondigde maatregelen voldoen om de vermogenspositie van het door projectverliezen achtervolgde bouwbedrijf op peil te brengen.

Beleggers twijfelden of de omvang van de operatie nog wel voldoende zou zijn om de financiële huishouding (kaspositie en buffervermogen) aan te sterken na vele tientallen miljoen euro's aan nieuwe verliezen.

Ergens in het derde kwartaal zal de bouwer een aandelenuitgifte (claimemissie) lanceren die 30 miljoen euro moet opleveren. Op de beurs is Ballast Nedam nu zo'n 78,5 miljoen euro waard.

‘Liquiditeit grootste zorg'
President-commissaris Leo van Doorne zei dat "liquiditeit onze grootste zorg is".

Daarmee deed Van Doorne eerdere uitspraken van de vertrokken topman Theo Bruijninckx nog eens dunnetjes over.

Tijdens zijn laatste aandeelhoudersvergadering eind april zei Bruijninckx dat "liquiditeit op nummer één, twee en drie staat, maar dat je solvabiliteit nodig hebt voor je klanten en leveranciers".

Uitschuiver

Halverwege juni moest de derde bouwer van Nederland een stevige winstwaarschuwing uitsturen. Het nam 65 miljoen euro extra verlies op probleemproject A15 Maasvlakte-Vaanplein en ‘enkele andere projecten'.

"Het is niet alleen dit A15-project, er zijn wel meer problemen", zei Van Zwieten.

De verliesposten zijn weliswaar geen cash die de onderneming uitstroomt, maar vreten het buffervermogen wel aan. Bovendien geeft het aan hoe lastig het voor Ballast Nedam is om het uitgevoerde werk in klinkende munt om te zetten.

Een winstalarm komt altijd ongelegen en zeker aan de vooravond van een claimemissie is zo'n uitschuiver meer dan ongelukkig. Het was het vierde noodsein in twee jaar tijd. De laatste dateerde van februari dit jaar.

Gehalveerd
Het eigen vermogen is door de laatste kostenoverschrijdingen in zes maanden tijd bijna gehalveerd. Van 90 miljoen euro aan het eind van 2013 tot zo'n 47 miljoen euro nu.

Met een balanstotaal volgens de laatste jaarcijfers van 849 miljoen euro ligt de solvabiliteit rond de zes procent. Door de aandelenuitgifte zal dat richting de tien procent gaan. Zelf wil Ballast Nedam de solvabiliteit eind 2016 op 20 procent hebben.

Collega-bouwbedrijven als Heijmans (29 procent) en Bam (18 procent) kunnen betere cijfers overleggen.

Ondertussen blijft het gevaar van nieuwe projecttegenvallers bestaan. Volgens Van Zwieten kunnen uit het A15-project nog meer verliezen rollen "als er meer claims en discussies over meerwerk gaan komen".

Klappen

Cash en bufferkapitaal zijn twee allesbepalende factoren waar het bij Ballast Nedam aan schort.

Zowel de kaspositie als het buffervermogen (solvabiliteit) kreeg tegen het einde van 2013 rake klappen te verwerken. Opdrachtgevers betalen simpelweg later en stribbelen meer dan voorheen tegen bij het betalen van rekeningen.

Daar komt bij dat door Ballast Nedam uitgevoerd meerwerk op allerhande projecten door opdrachtgevers nog wel eens betwist wordt. De kosten zijn dan al gemaakt, terwijl het in rekening gebrachte werk door de klant niet wordt betaald.

Het gevolg is een traject van duwen en trekken en vooral onzekerheid over de inkomsten. Er vloeit minder snel geld de bedrijfskas in.

De aandelenuitgifte en verkopen zijn noodverbanden, de crux zit in de langere termijn. "Ballast Nedam moet een structureel winstgevende onderneming zijn. Daardoor zal de financiële positie pas echt gaan verbeteren", aldus Van Doorne.

Nieuwe Ballast Nedam-baas Erik van der Noordaa: van scheepsbouw naar civiele bouw
-De 53-jarige Erik van der Noordaa is de nieuwe topman van Ballast Nedam.

-De afgestudeerd scheepsbouwkundige was tussen 2010 en september 2013 bestuursvoorzitter van de Duitse GL Group. Daarvoor was hij vanaf 1986 verbonden aan scheepsbouwer Damen Shipyards.

-"Ik realiseer me dat ik geen topman van Ballast Nedam ben geworden omdat ik zo veel kennis heb van de civiele bouw", zei Van der Noordaa tegen beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering van 27 juni.

"Die kennis is er al, er speelt een aantal andere uitdagingen", daarmee onder andere hintend op een serie aan kostenoverschrijdingen bij grote bouwwerken.

"De principes van de scheepsbouw en gewone bouw zijn niet heel anders. Bij beiden draait het om kosten, procesbeheersing en veiligheid."

-Met zijn woorden wilde Van der Noordaa mogelijke scepsis bij beleggers wegnemen omdat hij geen aantoonbare ervaring had bij een bouw- en constructiebedrijf.

-Bovendien, zo zei hij, "is de GL Group vele malen groter en complexer dan Ballast Nedam".

LEES MEER:

16 juni 2014

  29 april 2014

5 februari 2014

30 december 2013

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen