VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzetdaling Unilever door turbulentie opkomende markten

Unilever heeft volgens topman Paul Polman te kampen met ‘significante kopwind’. De lagere omzetgroei wijt het was- en voedingsmiddelenconcern aan een ‘verdere vertraging in opkomende markten’. Zicht op verbetering is er nog niet. 

Valutadompers en een voorzichtigere consument. Het zijn de belangrijkste oorzaken voor de groeivertraging die Unilever de afgelopen maanden ondervond.

In de voor Unilever belangrijke opkomende landen haalde de consument flink minder Unilever-ijsjes, wasmiddelen en shampoos uit de schappen.

‘Zwakke omstandigheden’
Voor Europa, waar de omzet zelfs met een kleine één procent kromp, en de Verenigde Staten rept Polman over ‘zwakke omstandigheden’ en verwacht hij ‘aanhoudend trage groei’.

Zijn financiële rechterhand Jean-Marc Huët zei dat vooral China ‘zwak’ was.

Ongunstige wisselkoersen (lees de relatief dure euro) zorgen er bovendien voor dat lokale omzet teruggerekend naar euro’s lager uitvalt.

Die valutategenwind kostte Unilever in het eerste halfjaar 413 miljoen euro aan operationele winst.

Organische omzetgroei lastiger
Voor Unilever wordt het lastiger om te plussen met de omzet.

De organische omzetgroei voor het hele concern kwam uit op 3,7 procent. In het eerste halfjaar van 2013 lag dit percentage nog op vijf procent.

Bekeken over de 13 kwartalen (sinds het vierde kwartaal van 2010) voor 2014 verliep alleen het derde kwartaal van 2013 met een omzetgroei van 3,2 procent slechter.

Ook de volumestijging van 1,9 procent lag op het laagste niveau sinds het vierde kwartaal van 2011 (destijds 0,1 procent).

‘Zwaar’
Volgens Polman opereert het bedrijf in nog even zware omstandigheden als bij het begin van de aanvang van de financiële crisis.

“De externe omgeving is net zo zwaar als die we de afgelopen vijf jaar hebben gezien, en waarschijnlijk van vele jaren voor die tijd”, aldus Polman tijdens een telefonische toelichting aan analisten. De topman zwaait nu nagenoeg vijfenhalf jaar de scepter bij Unilever.

Vooral de groeivertraging in opkomende landen hakte erin. In landen als China, Afrika, het Midden-Oosten en Rusland steeg de omzet aanzienlijk minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Toen kwam de omzetgroei nog uit op ruim tien procent, terwijl dat in de net afgesloten kwartaal 6,6 procent was.

Door de prijzen wat te verhogen kon de omzetdaling wel enigszins worden gedempt. De volumestijging ging van zo’n 6 procent naar iets meer dan twee procent.

Opkomende markten belangrijk
In het eerste halfjaar kwam 60 procent van de omzet (13,5 miljard euro) en ruim 30 procent van de operationele winst uit opkomende landen in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Rusland.

Die winst was de afgelopen zes maanden met 1,35 miljard euro ongeveer 100 miljoen euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

“We hebben te maken gehad met een verdere vertraging in de opkomende economieën, terwijl de ontwikkelde markten nog niet aantrekken”, zei Unilever-topman Paul Polman in een toelichting.

De concernomzet kwam uit op 24,1 miljard euro, een afname van 5,5 procent ten opzichte van de 25,5 miljard euro een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op drie miljard euro, ofwel 97 eurocent per aandeel. Dat was een stijging van 12 procent, mede dankzij de verkoop van onderdelen.

Beleggers krijgen in september 28,5 eurocent dividend per aandeel overgemaakt.

Kader - Omzetverdeling
- Persoonlijke verzorging is veruit het grootste onderdeel van Unilever.

- De shampoos, tandpasta en crémes van Lux, Sunsilk, Dove, Signal en Vaseline zorgden voor een halfjaaromzet van 8,6 miljard euro.

- Op de tweede plaats komt voeding (Knorr, Lipton en Hellmann’s mayonaise), gevolgd door de ijsdivisie (Refreshment) met merken als Cornetto, Magnum en Ben & Jerry’s.

- De schoonmaakmiddelen van Cif en Omo hadden het afgelopen halfjaar met 2,3 miljard euro de minste omzetbijdrage.


LEES MEER:

16 mei 2014
 
24 april 2014

22 januari 2014

3 december 2013

24 oktober 2013

1 oktober 2013

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012





Gerelateerde artikelen