VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 juli 2014

Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een succesvolle turnaround. Vooral het feit dat de Amerikaanse drankjesdochter ABC weer winst maakt is goed nieuws.

Na vier verliesgevende jaren, vooral veroorzaakt door ABC, ziet het er dit jaar een stuk zonniger uit voor Wessanen.

Onder leiding van de dit jaar aangetreden Christophe Barnouin is het bedrijf aan een versnelde afslankkuur bezig.

De focus ligt vooral op de Europese uitrol van eigen merkproducten als Borg, Zonnatura en Clipper.

Eerder dit jaar werd afstand genomen van de diepvriestak IZICO en distributiebedrijf Natudis. Deze verkopen hebben 31,5 miljoen euro in het laatje gebracht en Wessanen een nettokaspositie van 7,4 miljoen euro opgeleverd.

Het verkoopproces van de Franse groothandel Biodistrifrais loopt. Het zou helemaal mooi zijn als zich binnen afzienbare termijn ook drankendochter ABC verkocht kan worden.

Die kans is aanmerkelijk gegroeid. Na een klein verlies in het eerste kwartaal heeft ABC in het tweede kwartaal een operationele plus gedraaid.

Volgens Barnouin ligt ABC op koers dit jaar winstgevend af te sluiten, een verwacht verlies in de tweede jaarhelft ten spijt. De verkoopopties voor ABC worden in de tweede jaarhelft bekeken.

Cijfers sterk
Wessanen als geheel over het tweede kwartaal een vlakke omzet bij een lichte autonome krimp van 1,8 procent.

Onderliggend is wel sprake van een autonome groei van 4,8 procent bij de kern-merkproducten, hoewel ABC de omzet autonoom met 6,5 procent zag dalen tot 33,9 miljoen euro.

Helemaal sterk is de ontwikkeling van het operationele resultaat (ebite) dat steeg van 4,1 miljoen euro naar 13,3 miljoen euro, fors hoger dan analisten hadden ingeschat.

Na zes maanden staat de teller op een ebite van 22,6 miljoen euro, ruim 10 miljoen euro hoger dan vorig jaar om deze tijd.
Fantasie
De nettokaspositie geeft Barnouin ruimte overnames te doen en zo zijn Europese merkenpakket verder uit te breiden en de Europese uitrol van de bestaande merken kracht bij te zetten.

Een eventuele snelle verkoop van ABC zou van Wessanen een gefocuste speler maken in een markt waar het bedrijf laat zien over pricing power te beschikken.

Om de merkenportfolio nog meer op de kaart te zetten zal de omzetgroei en ebite in de tweede jaarhelft naar verwachting wat achterblijven bij de eerste jaarhelft.

Barnouin laat weten vertrouwen te hebben in de toekomst van Wessanen maar dat er ook nog werk verzet moet worden. Zou het dan toch nog goed komen met Wessanen?

LEES MEER:

21 februari 2013

25 januari 2013

18 december 2013

5 november 2013

17 juli 2013


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Nieuwe Wessanen-topman gaat voor Europees kampioenschap
21-02-2014

Een nieuwe topman brengt nieuw optimisme; ook bij Wessanen dat al vier jaa…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}