VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuurders en commissarissen Van der Moolen voor de rechter gedaagd

De VEB daagt op korte termijn bestuurders en commissarissen van het failliete handelshuis Van der voor de rechter om ze aansprakelijk te stellen voor hun rol in de ondergang van het bedrijf.

In september 2009 ging handelshuis Van der Moolen failliet.

Na 115 jaar was het einde oefening voor een bedrijf dat ooit een van de grootste hoekmansbedrijven ter wereld was.

Het faillissement van Van der Moolen heeft de (voormalig) aandeelhouders enkele honderden miljoenen euro's gekost.

Uit het onderzoek naar de gang van zaken rond Van der Moolen dat vorig jaar werd gepubliceerd, blijkt dat bestuur en commissarissen van Van der Moolen fors hebben bijgedragen aan het faillissement van het beursgenoteerde bedrijf.

Een verziekte bedrijfscultuur en een falende manier van leidinggeven waren de dagelijkse praktijk. Van een stabiel en professioneel opererend bestuur is tijdenlang geen sprake geweest.

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport heeft de VEB de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam gevraagd om de gang van zaken bij Van der Moolen het predicaat wanbeleid te geven.

De Ondernemingskamer oordeelde op 15 februari 2013 vernietigend: liefst op vier punten was sprake van wanbeleid bij Van der Moolen.

Wanbeleid
Bestuurders en commissarissen waren niet bereid een minnelijke regeling te bespreken. De VEB zal op zeer korte termijn een aansprakelijkheidsprocedure tegen bestuurders en commissarissen starten.

De curatoren hebben de bestuurders en commissarissen van VDM ook voor de rechtbank gedaagd. Slechts twee van de zeven personen hebben zich in de procedure gemeld. Onder anderen hoofdschuldigen Den Drijver en Kroon hebben verstek laten gaan.

Een procedure en een eventueel hoger beroep kunnen nog enige jaren duren. Nu de meeste personen in het buitenland wonen, zal het verhalen van de schade niet eenvoudig zijn.

Voor de VEB is dat geen reden om niet door te zetten; dit een principiële zaak. Ook de accountant van Van der Moolen, Ernst & Young, is aansprakelijk gesteld.

De Accountantskamer oordeelde eerder dat de accountant de continuïteitsveronderstelling in de jaarrekening 2008 van Van der Moolen niet goed had onderzocht. Kort daarna ging VDM failliet.