VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad en USG People vechten tegen hoge marktverwachtingen

Uitzendorganisaties Randstad en USG overhandigden mooie groeicijfers over het tweede kwartaal, maar van positieve verrassingen is nauwelijks sprake. Beleggers hebben de lat dan ook zeer hoog gelegd.

Na de forse koersrally van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar hebben beleggers in uitzenders als Ranstad en USG een serieuze koerscorrectie af onder de uitzenders.

USG People steeg over deze periode van 6 euro naar 14 euro en noteert momenteel iets boven de 10 euro. Randstad ging van 28 euro naar 49 euro en gaat nu voor 35 euro in andere handen over.

Beleggers zijn duidelijk te enthousiast geweest over de te realiseren omzetgroei waardoor het positieve effect van recente kostenbesparingen tegenvalt.

Het tekent het dilemma van beleggen in cyclische aandelen, zoals uitzendaandelen, die vaak als graadmeter van de economie worden gezien.

Bij de eerste tekenen van economisch herstel stijgen de koersen zonder concrete winstgroei, maar als er dan mooie groeicijfers worden gepubliceerd duiken de aandelen weer rap omlaag.

Tweede kwartaalcijfers

Na recente dalingen moeten de aandelen van USG People en Randstad na publicatie van de halfjaarcijfers een nieuwe veer laten.

Het aandeel Randstad ging direct na bekendmaking de uitverkoop (-5 procent) en trok USG People mee omlaag.

USG heeft het betere verhaal van de twee. Het bedrijf uit Almere zag de omzetgroei gedurende het tweede kwartaal versnellen terwijl bij Randstad juist een vertraging optrad.

In de maand juni kwam USG zelfs tot een omzetgroei van 7,8 procent tegen 5,5 procent gemiddeld over het kwartaal. Bij Randstad zakte de groei in van 5,3 procent in april tot 3,6 procent in juni.

Randstad wijst op een sterke vergelijkingsbasis, maar dat neemt niet weg dat de groeivertraging tegenvalt.

Gunstig is wel dat de Amerikaanse tak, goed voor 21 procent van de Randstad-omzet, weer groeit maar daar staan groeivertragingen in Frankrijk(17 procent van de omzet) en Duitsland (11 procent van de omzet) tegenover.

Vooral de omzetdaling in Frankrijk van zelfs 3 procent in juni valt tegen. USG wist in Frankrijk in het tweede kwartaal juist 8 procent meer om te zetten en in juni zelfs 10,5 procent te groeien.

Winstontwikkeling
De omzetgroei, opgeteld bij gerealiseerde lagere kosten, zorgt vanwege de lagere kosten voor een forse winstgroei.
De operationele leverage zoals dat heet tikt dus goed door, maar niet meer dan door beleggers voorzien.

De door USG People geboekte winst (ebita) kwam zelfs wat lager uit dan de 16,1 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden verwacht. De margeverbetering van 80 basispunten naar 2,6 procent viel ook tegen.

Randstad komt tot een winstgroei van 19 procent en zag de marge oplopen van 3,6 procent naar 4,1 procent. Dat was wel precies in de roos, maar ook niet meer dan dat.

Verschil in outlook

USG People en Randstad geven ook andere signalen af over de rest van het jaar. Ceo Rob Zandbergen van USG People toont zich duidelijk optimistisch.

"De maand juli heeft een zelfde ontwikkeling laten zien en wij verwachten dat de positieve trend de rest van het jaar zal aanhouden."

Jacques van den Broek, de topman van Randstad, ziet in juli eveneens een voortzetting van de trend uit het tweede kwartaal en die wees dus de verkeerde kant op.

Van den Broek zegt geen versnelling waar te nemen, maar voorzien wel een verder geleidelijk herstel.

Beleggers lijken gezien de teruglopende waarderingen (de winsten groeien nog maar de koersen dalen) al weer vooruit te lopen op winstdalingen.

MEER USG:

4 mei 2014

25 oktober 2013

26 juli 2013

26 april 2013




Gerelateerde artikelen