VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Robuuste prestaties Shell, maar werk aan de winkel in de VS

Shell profiteerde in het tweede kwartaal van een hogere productie en gestegen energieprijzen. Maar in Noord-Amerika renderen de activiteiten matig en is er werk aan de winkel.

Vraag iemand waarom hij in Shell belegt en de kans is groot dat het antwoord uit één woord bestaat: dividend.

Geen bedrijf kan tippen aan het dividend dat Shell uitkeert: in de laatste 4 kwartalen kregen beleggers in totaal liefst 11 miljard dollar dividend bijgeschreven.

Het rendement van Shell moet voornamelijk uit dividend (nu 4,5 procent) komen en niet zozeer uit koersstijgingen, zo is tenminste de gedachte van veel beleggers.

Niets blijkt minder waar. Shell behoort met een koersstijging van bijna 20 procent in de laatste 7 maanden tot de absolute toppers op het Damrak.

Ter vergelijking: hoofdgraadmeter AEX steeg over die periode een magere 1,86 procent.

Beleggers lijken onder de indruk van de vorig jaar afgegeven doelstelling van topman Ben van Beurden om een beter evenwicht tussen winst en groei te vinden. Door de nadruk te leggen op "de financiële prestaties, kapitaal efficiëntie en het onverminderd leveren van sterke projecten".

Degelijke cijfers
In het tweede kwartaal worden de contouren van een slanker maar winstgevender Shell zichtbaar.

Het grootste oliebedrijf van Europa zag de voor eenmalige posten geschoonde winst over het tweede kwartaal met 33 procent toenemen (6,1 miljard dollar) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  In het tweede kwartaal van 2013 stortte de winst met 20 procent als een pudding in elkaar vanwege aanhoudende problemen in Nigeria.

Shell noemt zelf de hogere gasprijzen en een toename van de productie als oorzaak van de winstverbetering. De laatste reden lijkt kommawerk: in het tweede kwartaal van 2013 haalde Shell het equivalent van 3,062 miljoen olievaten uit de grond en dat waren er dit kwartaal waren 3,077 miljoen.

Het lijkt er op dat Shell in het tweede kwartaal vooral een duwtje in de rug kreeg in de vorm van hogere gas- (plus 14 procent) en olieprijzen (plus 9,4 procent), afgezet tegen een jaar geleden.

Van Beurden noemde de financiële prestaties de afgelopen maanden "robuuster" dan een jaar geleden.

Noord-Amerika rendeert niet
Maar ruimte om achterover te leunen is er allerminst. Van Beurden wijst er op dat het "meer concurrerende prestaties wil zien in het hele concern, vooral in Noord-Amerika".

Dat de topman specifiek op dit deel van de wereld wijst is niet verwonderlijk. De vette geschoonde winst in het laatste kwartaal vertelt niet het hele verhaal omdat afschrijvingen buiten beschouwing worden gelaten.

Onder de post afschrijvingen stond in het tweede kwartaal onder andere een last van ongeveer 1,9 miljard dollar vanwege herstructureringen van de gasactiviteiten in de Verenigde Staten.

De moeizaam draaiende activiteiten zijn zorgelijk hoewel de eerste tekenen van verbetering zichtbaar zijn. Een eerder verlies is nu gedraaid naar een winst van 570 miljoen dollar (aangepaste winst waarin afboekingen niet zijn meegenomen). Afgemeten aan de waarde van de activa van Shell in Noord-Amerika (80 miljard dollar) is de winstgevendheid zeer laag.

Van Beurden zal nog flinke maatregelen moeten nemen om een schappelijk rendement uit Noord-Amerika te persen.

Verkoopstress
Ondertussen blijft Shell in rap tempo activiteiten afstoten die niet tot de kern behoren.

Het olieconcern verkocht dit jaar al voor 8 miljard dollar aan onderdelen, waaronder activiteiten in de VS, Canada en Australië.

Shell is voornemens dit en volgend jaar voor 15 miljard dollar aan activiteiten te verkopen en ligt hiervoor goed op schema.

Marktvorsers vrezen dat het omvangrijke verkoopprogramma zal zorgen voor meer afschrijvingen in de komende kwartalen. Shell zal immers de matig renderende activiteiten willen verkopen, met afboekingen als gevolg.

Beleggers lijken weinig last te hebben van de pijn van deze afboekingen en kunnen zich vinden in de ingezette weg naar een slanker en winstgevender Shell.

Dit zal ook samenhangen met de prominente plaats voor beleggers in de nieuwe strategie.
Van Beurden wil vertrouwen in de toekomst uitstralen met een aandeleninkoop en dividenduitkeringen van maar liefst 30 miljard dollar voor de komende anderhalf jaar.

VERRASSINGEN EN AFSCHRIJVINGEN
- Shell verrast beleggers met een stijging van de geschoonde winst van 33 procent tot 6,1 miljard dollar. De verbetering is het gevolg van een (iets) hogere productie en gestegen energieprijzen.

- Onderaan de streep is de winst minder imposant door afschrijvingen van in totaal 900 miljoen dollar. Een afboeking op de gasactiviteiten in Noord-Amerika van bijna 2 miljard dollar werd gedeeltelijk gecompenseerd door boekwinsten op twee desinvesteringen in Australië (Wheatstone en Woodside).

- Marktvorsers vrezen voor meer afschrijvingen omdat Shell via het omvangrijke desinvesteringsprogramma vooral afscheid zal nemen van matig renderende activiteiten.

- Shell, dat 12 doden (medewerkers, partners en kinderen) te betreuren had als gevolg van de recente vliegramp met de MH17, laat weinig los over de gevolgen voor het concern van de spanningen tussen Rusland en de rest van de wereld.

"Nog dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen, zeker op politiek niveau. Het zal nog een tijd duren voor er duidelijkheid is", aldus de topman. 


LEES MEER:


30 april 2014

30 januari 2014

17 januari 2014

31 oktober 2013



Gerelateerde artikelen