VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sussende woorden Bam met zeldzaam tussentijds bericht

Bouwbedrijf Bam nam na een koersklap van het aandeel op vrijdag direct na het weekend ongerustheid van beleggers over het concern weg. Beleggers gissen naar de heftige koersreacties van het aandeel, maar dit zou door hedgefondsen verklaard kunnen worden.

Het weekend van Bam-topman Nico de Vries zal iets korter zijn geweest dan normaal.

Afgelopen vrijdag ging het aandeel Bam in het laatste handelsuur plots 17 procent onderuit. Een directe aanleiding was er niet.

Het concern zit sinds een luid winstalarm halverwege juli in moeilijk vaarwater. Twee probleemprojecten bezorgden de Bunnikse bouwer een verlies van 75 miljoen euro. Beleggers sloeg de schrik om het hart en zetten het aandeel bijna 50 procent lager. Vierhonderd miljoen euro aan beurswaarde verdampte toen.

Allemaal geen fijn nieuws voor beleggers, maar het kan niet de reden zijn voor de significante daling in het laatste handelsuur van vorige week.

In ieder geval voelde De Vries zich gedwongen tot een reactie. Het tussentijds bericht van maandagochtend telde slechts vijf lijntjes, maar de strekking was duidelijk geruststellend.

Over het eerste halfjaar verwacht De Vries ‘een break-evenresultaat vóór belastingen’ en Bam voldoet naar eigen zeggen aan de bankafspraken.

Ook geeft de bouwer aan dat de ‘situatie met betrekking tot de twee infrawerken stabiel en ongewijzigd is’.

Verplichtingen
Het is hoogst ongebruikelijk dat bedrijven reageren op koersbewegingen, maar in dit geval pakt het positief. Het aandeel stond aan het einde van de handelsdag maar liefst 25 procent hoger.

De koersreactie geeft aan dat beleggers na verschillende teleurstellingen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Imtech waar een vertrouwenscrisis lijkt te heersen – nog fiducie hebben in publicaties van de onderneming.

De koers van het aandeel lijkt op korte termijn gestut. Maar aangezien de koers van het aandeel nog altijd is gehalveerd ten opzichte van halverwege juli, is er nog altijd sprake van een vertrouwensbreuk.

In dit licht schept het handelsbericht verplichtingen. Mocht blijken dat er wel degelijk meer pijn zit bij één of meer van de duizenden bouwprojecten waar het concern bij betrokken is, heeft het concern beleggers op het verkeerde been gezet. De weg naar juridische acties ligt dan open.

Op 21 augustus komt het bouwbedrijf naar buiten met de definitieve kwartaalcijfers.

Hedgefondsen
De sterke koersbewegingen op vrijdag en maandag kunnen mogelijk niet los gezien worden van één type belegger: hedgefondsen.

Uit data van beurstoezichthouder  blijkt dat hedge fondsen als Marshall Wace (nu 2,19 procent), WorldQuant (nu 0,8 procent) en Lucerne Capital (in één keer 0,5 procent) hun shortposities op vrijdag hebben uitgebreid.

Lucerne Capital wordt geleid door de Nederlander Thijs Hovers en is op jacht naar aandelen van bedrijven met een zwakke balans die op korte termijn door hun hoeven kunnen zakken. Het hedgefonds speculeert ook op koersdalingen bij Imtech.

Een hedgefonds neemt een shortpositie in door een geleend aandeel (bijvoorbeeld van een grote institutionele belegger) te verkopen in de hoop de stukken op een later tijdstip goedkoper terug te kopen.

De neerwaartse koersspiraal zou het gevolg kunnen zijn van hedgefondsen die kort achter elkaar stukken verkochten om short posities in te nemen.

Short squeeze
Aangezien deze zogeheten shortsellers hun posities met een vertraging moeten doorgeven zijn alleen nog de posities van vrijdag bekend. Toen bedroeg het totale aantal shortposities ruim 7 procent van de beurswaarde.

De hedgefondsen achter deze positie zullen geschrokken zijn door het communiqué van Bam: de 95 miljoen euro aan beurswaarde die op vrijdag verloren ging (winst voor shortsellers), kwam er met 112 miljoen euro maandag ruimschoots weer bij (verlies voor shortsellers).

De fondsen zijn dus weer terug bij af. Het is zelfs mogelijk dat er een zogeheten short squeeze ontstond op maandag, die het koersversterkende effect omhoog zou kunnen verklaren.

In dit scenario zorgde de alsmaar stijgende koers voor paniek bij hedgefondsen, waardoor zij hun aandelen terug moesten kopen.

Dit zou andere shortverkopers hebben kunnen uitlokken om ook posities af te dekken en stukken terug te kopen, waardoor de koers van het aandeel als een spiraal omhoog ging.

LEES MEER:

 16 juli 2014

15 juli 2014

11 juli 2014

7 juli 2014

15 mei 2014



Gerelateerde artikelen