VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM had volgens topman Feike Sijbesma een goede jaarstart. Ondertussen heeft het bedrijf echter wel te maken met zwakke markten in Azië en Europa wat vooral impact had op de divisie ‘materials’.

In het eerste kwartaal boekte DSM 196 miljoen euro nettowinst op bijna 2,3 miljard euro omzet. Dat was 40 procent minder winst en 6 procent minder omzet dan een jaar eerder. Deze vergelijking wordt echter vertekend doordat de vitamine-activiteiten van DSM een jaar geleden extra omzet draaiden na een brand bij concurrent BASF.

Zonder dat effect groeide de omzet met 3 procent en de onderliggende operationele winst met 10 procent. Sijbesma sprak daarom van een ‘goede jaarstart’ en een ‘sterke groei van de onderliggende ebitda’. DSM verhoogde ook nog eens de winstverwachting voor dit jaar. In plaats van winstgroei met ‘midden tot hoge’ enkele cijfers, mogen investeerders nu rekenen op ‘hoge enkele cijfers’.

Toch is het niet alleen maar goed nieuws. Allereerst omdat de cijfers ook een steun in de rug kregen van een hogere dollar. Dit zorgde voor 2 procentpunt van de bovengenoemde omzetgroei. Daarnaast omdat de volumes in het eerste kwartaal alleen groeiden bij de divisie Nutrition (voeding).

 

Omzet kw 1 (€ mln)

Volumegroei

Nutrition

1517

3%

Materials

717

-6%

Innovation center

47

 

Totaal

2281

 

 

Human Nutrition noteerde 4 procent volumegroei, bij Animal Nutrition (diervoeding) bleef het volume gelijk. DSM wees erop dat de groei een jaar eerder 12 procent bedroeg wat ook zorgde voor een moeilijke vergelijking.

Hiertegenover stond een volumekrimp met 6 procent bij de divisie Materials. DSM wijt dit aan een ‘voortdurend zwakke vraag uit de automobielindustrie, bouw en elektronica’. Voor de eerste twee speelt dit zowel in Azië als in Europa, voor de laatste vooral in Azië.

De oorzaken zijn bekend. In China hapert de economie door het handelsconflict met de VS. De chipsector gaat ondertussen door een periode van cyclische stagnatie.

Mochten de donkere wolken boven de Chinese economie later dit jaar wegtrekken zou dat waarschijnlijk goed nieuws zijn voor deze activiteiten van DSM. Dat laat echter zien dat de divisie Materials dus nog steeds behoorlijk kwetsbaar is voor de macro-economische ontwikkelingen.

Daarmee blijft de discussie of DSM deze activiteiten wel moet willen houden actueel. DSM heeft er eerder niet heel veel over willen loslaten of het uiteindelijk streeft naar een verkoop en een focus op alleen de voedingsactiviteiten. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van woensdag zal dit onderwerp ongetwijfeld ter sprake komen.




Gerelateerde artikelen