VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 augustus 2014

Topman Boskalis tevreden over eigen strategie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Boskalis verwacht ook in 2014 een recordwinst te boeken. Beleggers zijn enthousiast: het aandeel opende ruim 9 procent hoger na publicatie van de halfjaarcijfers. 

“Wij hebben in de eerste jaarhelft van 2014 een historisch hoog resultaat geboekt en dit is mede te danken aan onze strategische keuze ons te verbreden richting de offshore”.

Het zijn de woorden van de Boskalis topman Peter Berdowski, die vooral doelt op de overnames van Dockwise (2013) en eerder Smit Internationale (2010).

Dockwise, distributeur van grote objecten over zee, draagt steeds meer bij aan het resultaat van Boskalis maar dat geldt ook zeker voor de traditionele baggeractiviteiten.

Er is de nodige autonome groei bij de activiteiten van Boskalis, al lopen er ook eenmalige posten door de cijfers, welke Boskalis niet kwantificeert.
 
Dieper in de cijfers
Boskalis heeft over de eerste jaarhelft de omzet met 21 procent opgevoerd tot 1,5 miljard euro. Autonoom is de groei met 13,4 procent bijzonder sterk.

Het ebitda-resultaat (de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) is uitgekomen op 466 miljoen euro, 56 procent hoger dan de gemiddelde analistenraming.

De ebit bedroeg 338 miljoen euro (2013: 280 miljoen euro), ruim het dubbele van de marktverwachting en datzelfde geldt voor de nettowinst die met 253 miljoen euro zelfs meer dan verdubbeld is en waar de markt op een vrijwel vlak resultaat had ingezet.

Een hoge vlootbezetting bij Dredging & Inland Infra, dat zijn de oude baggeractiviteiten aangevuld met het in 2011 overgenomen MNO Vervat, goede projectmarges en grote afwikkelingsresultaten op oude projecten stuwden het resultaat.

Dat geldt ook voor het onderdeel Offshore Energy - een belangrijke pijler geworden onder topman Berdowski - dat beschikt over een goede vlootbezetting en goede marges op projecten.

Dockwise draagt dit halfjaar een extra kwartaal bij, maar dat was bekend natuurlijk. Wel spreekt Boskalis over omvangrijke opbrengsten uit annulerings- en vertragingsvergoedingen bij Dockwise. Hoe groot deze bedragen zijn is onduidelijk. Mogelijk gaat het hier om het transport van de Costa Concordia door Dockwise Vanguard dat aan de neus van de Nederlanders voorbij ging.

De bergingsactiviteiten van het ingelijfde Smit Internationale, altijd een business met pieken en dalen, behaalden een hoger resultaat ondanks relatief weinig klussen.

Vooruitzichten goed, maar wat vaag
Boskalis ziet het huidige marktbeeld zich in de tweede jaarhelft voortzetten. De baggertak zal wederom een goede vlootbezetting houden, echter wel op een wat lager niveau dan in de eerste jaarhelft.

Ook zullen de omvangrijke afwikkelingsresultaten op projecten ontbreken.

Bij de Offshore-tak zullen de genoemde annulerings- en vertragingsvergoedingen niet terugkeren. Onduidelijk is hoe groot de impact hiervan is.

Boskalis verwacht dit jaar de recordwinst van 2013 (366 miljoen euro) te overtreffen. Bij het eerste kwartaalverslag ontbrak vanwege het projectmatige karakter van het bedrijf nog elke indicatie.


Gerelateerde artikelen

Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Boskalis boekt fors af op Offshore
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
14-12-2015

Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verb…

Lees verder

arcadis brazilie fraude

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}