VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

5 vragen over de City en een Brexit

Het is nog lang niet zeker dat er een referendum komt over een vertrek van het VK uit de Europese Unie. Toch wordt al volop gediscussieerd over de mogelijke gevolgen.

De Financial Times meldde zondag dat Amerikaanse banken plannen maken om activiteiten van Londen naar Ierland te verplaatsen bij een Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Dat zou slecht nieuws zijn voor het Londense zakendistrict, de City. Vijf vragen over een Brexit en de City.

1. Wat spoort Amerikaanse banken aan om te vertrekken?
Banken van buiten Europa kunnen nu vanuit een Londense vestiging diensten verlenen in andere Europese landen, waaronder de eurozone. In theorie zou het zo kunnen zijn dat dit straks niet meer kan en dat er volledige vestigingen in de eurozone moeten worden opgezet.

Dit hangt wel af van de afspraken die gemaakt zouden worden tussen het VK en de EU. Overigens groeit het gat tussen de Londense financiële wereld en de eurozone nu al. Dit komt door het optuigen van een bankenunie waar het VK niet aan meedoet.

2. Wat maakt het dan uit of het VK wel of niet lid is van de EU?

De angst is dat de Britse regering een slechte onderhandelingspositie heeft als het VK uit de EU stapt waardoor het voor de City slechtste scenario werkelijkheid wordt. Daarnaast zou het voor de Britse regering buiten de EU moeilijker worden om nieuwe Europese regelgeving te beïnvloeden, terwijl die wel invloed heeft op banken in Londen.

3. Hoe reëel is de dreiging van een leegloop?
Dat valt nog te bezien. Een van de anonieme bronnen van de FT geeft in het stuk ook aan dat een reden om te verhuizen naar Ierland vooral te maken heeft met ‘optimalisatie van de organisatie'.

Speculeren over de gevolgen van politieke keuzes voor de financiële sector is een veelgebruikte methode om te proberen de publieke opinie te beïnvloeden.

Britse politici doen min of meer hetzelfde in het geval van Schotland dat volgende maand stemt over onafhankelijkheid van het VK.

4. Hoe belangrijk is de financiële sector voor Londen?
Vanuit economisch perspectief is de sector cruciaal voor de Britse hoofdstad. Onderzoeksinstituut CEBR raamde onlangs bijvoorbeeld dat de Londense economie tot 2019 met 15 procent zal groeien en dat dit vooral te danken is aan de financiële sector. Financiële dienstverlening en andere dienstverlenende sectoren zouden 100.000 nieuwe banen moeten creëren.

5. Als banken inderdaad verhuizen is dat dan goed nieuws voor Amsterdam?
In de FT wordt nadrukkelijk gewezen op de kansen voor Dublin bij een vertrek van het VK uit de EU. Het ligt ook voor de hand dat Frankfurt of Parijs een belangrijkere positie krijgt als financieel centrum op het Europese vasteland. Amsterdam wordt niet genoemd.

Toch heeft de hoofdstad enkele van de voordelen die Dublin ook heeft. Nederland is lid van de eurozone, in Amsterdam wordt redelijk goed Engels gesproken en er is een relatief gunstig belastingklimaat voor internationale bedrijven.