VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH groeit fors in eerste jaarhelft van 2014

Na een al naar omstandigheden goed 2013 is technologiebedrijf TKH goed op weg dit resultaat in 2014 te verpulveren. Vooral de grote vraag naar de bandenbouwmachines stuwen de halfjaarcijfers.

Het concern presteert momenteel met name sterk op het gebied van bandenbouwsystemen; systemen waarmee andere bedrijven banden met specifieke eigenschappen kunnen produceren.

De hoge orderintake zet zich door en ligt aan de basis van de winstgroei van TKH.

CEO Alexander van der Lof spreekt zelf over een “goede strategische uitgangspositie" voor TKH, dat onder meer ook actief is met glasvezeltechniek en camerasystemen.

Dieper in de cijfers
TKH overhandigt een omzetgroei over het tweede kwartaal van 13,5 procent tot 342,7 miljoen euro, nog wat meer dan de 11,6 procent over het eerste kwartaal.

Deze groei is vrijwel volledig autonoom tot stand gebracht en valt voornamelijk toe te schrijven aan het bedrijfsonderdeel Industrial Solutions (omzetgroei 24,8 procent) dat goed is voor ruim de helft van de concernomzet en waar de bandenbouwsystemen het belangrijkste onderdeel van uitmaken.

De orderintake heeft zich hier gecontinueerd op een niveau van 100 miljoen euro per kwartaal.

Het potentieel van dit bedrijfsonderdeel komt er nu meer en meer uit. TKH is met bandenbouwsystemen wereldmarktleider.

Het tweede kwartaal leverde een voor amortisatie geschoond bedrijfsresultaat (ebita, winst voor rente, belasting en amortisatie) op van 33,6 miljoen euro (+42,5 procent) wat een marge op de omzet geeft van 9,8 procent.

De marge ligt daarme 200 basispunten hoger dan een jaar geleden. Na zes maanden staat TKH op 9,2 procent

Ook hier zit de verbetering vooral bij de bandenbouwsystemen. Het eerste halfjaar steeg de ebita hier met bijna 75 procent tot 41,1 miljoen euro, goed voor 68 procent van het totaal.

Met een operationele marge van 12,3 procent spreken we hier ook over de meest winstgevende activiteit van TKH. 

Doelstelling voor oprapen
TKH streeft naar een operationele marge van 9-10 procent (2013: 8,3 procent). Eerder dit jaar gaf het concern al aan genoeg ruimte te zien de marge verder op te hogen.

Dit door te focussen op een zevental groeisegmenten, waarin het de komende 3-5 jaar autonoom 300-500 miljoen euro aan extra omzet verwacht te genereren met een marge van wel 15 procent.

Bandenbouwmachines is één van die speerpunten. De andere zijn onder meer zorg, glasvezeltechniek en tunnels & infra. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen