VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Problemen Rusland staan groei Heineken niet in de weg

Bierbrouwer Heineken ziet het biervolume op eigen kracht met ruim 3 procent groeien. Deze groei komt uit alle windstreken op Centraal- en Oost-Europa na.

Hoe anders was het bij de halfjaarresultaten van vorig jaar, toen de brouwer 3 procent minder bier verkocht. Het concern had in zijn belangrijkste markten, voornamelijk West-Europa, last van consumenten die maar niet (meer) wilden uitgeven.

Alleen in Azië was destijds organische groei.

Nu is de toon van Heineken als het gaat om de consument een stuk positiever, op de landen Rusland, Polen, Roemenië, Griekenland na dan. Hier is het sentiment volgens de brouwer nog niet al te best.

In Rusland daalde de volumes zelfs met dubbele cijfers, mede door “ongunstige regelgeving” en een zwak economisch klimaat.

Het is niet bevorderlijk dat Rusland met West-Europa en de VS in de clinch ligt over de Oekraïne, maar het bedrijf benadrukt dat het al slecht ging in de regio en dat het geen last heeft van de importrestricties die Rusland heeft opgelegd.

Heineken brouwt zijn bier voor de Russische markt namelijk in het land zelf.

Carlsberg voelt wel pijn. De Deense concurrent moest deze maand zelfs zijn winstverwachting naar beneden bijstellen. Maar Carlsberg is dan ook de grootste in Rusland en hierdoor relatief afhankelijk van de regio.

Winstmarges schieten omhoog
Het meest positieve nieuws van Heineken ging over de winstmarges. Die zijn significant verbeterd.

Op groepsniveau steeg de operationele marge (voor buitengewone posten en amortisatie, ofwel ‘beia’) van 14 procent halverwege 2013 naar 15,3 procent nu.

Ook ten opzichte van de jaarafsluiting was er een verbetering zichtbaar, eind 2013 lag die op 15 procent.

Hiermee is Heineken nog maar 10 basispunten verwijderd van de eigen doelstelling. Heineken wil zijn marges namelijk in de middellange termijn zien groeien met 40 basispunten per jaar.

Voor dit jaar gaat dat lukken, liet het concern tijdens de cijferpresentatie weten.

Een belangrijke aanjager om uiteindelijk meer winst uit elke euro omzet te halen, is het weghalen van overtollig vet bij de brouwer.

Heineken was van plan 625 miljoen euro te bezuinigen tussen 2012 en 2014. Deze horde heeft het concern nu – halverwege 2014 – al gehaald: 637 miljoen euro wist Heineken te besparen.

Topman Jean-François van Boxmeer liet weten dat onder meer focus op kosten(besparingen) ertoe zullen leiden dat het bedrijf kan blijven groeien in 2014 en daarna.

Over de tweede helft van 2014 verwacht Van Boxmeer wel dat de omzet- en winstgroei wat af zal vlakken ten opzichte van de eerste helft. 

Kader – De cijfers
- De organische omzetgroei op groepsniveau was bij Heineken 4,6 procent.

- Per hectoliter was de groei 1,5 procent.

- Met name in het premium segment schijnt de zon: 6,6 procent volumegroei.

- Het operationele resultaat groeide met 13 procent harder dan de omzet.

- Hierdoor stegen de marges in een jaar tijd met 130 basispunten naar 15,3 procent.

- De winst per aandeel steeg nog iets harder: +14 procent.  
 



Gerelateerde artikelen