VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Margedoelstelling Kendrion in zicht

De tweede kwartaalcijfers van Kendrion laten een versnelling zien in autonome groei en winstgevendheid. De margedoelstelling van 10 procent plus komt hiermee in zicht.

Kendrion, fabrikant van elektromagneten voor de automotive markt (65 procent van de omzet) en verschillende industriële eindmarkten als liften en textielmachines, heeft de opgaande lijn die precies een jaar geleden begon doorgezet.

Topman Piet Veenema spreekt over verder verbeterende marktcondities vooral in de grootse afzetmarkt Duitsland.

In het tweede kwartaal steeg de omzet met 27 procent tot 110,5 miljoen euro. Dit is voor een belangrijk deel het gevolg van de mega-overname van het Duitse Kuhnke in mei vorig jaar, maar ook op eigen kracht was er groei met een plus van 11,2 procent.

Hiermee versnelt de groei bij het bedrijf uit Zeist. In het eerste kwartaal lag de versnelling nog op 6,2 procent. 

Nichestrategie
De acceleratie is mede toe te schrijven aan de voortgang van de nichestrategie die Kendrion bewandelt. Door zowel intern gegenereerde groei als gerichte overnames heeft Kendrion leidende posities ingenomen in verschillende elektromagnetische markten.

Kuhnke, die ruim een derde aan omzet toevoegde, zit nog niet in de autonome groeicijfers maar moet een belangrijke strategische schakel worden voor de toekomst.

Kendrion kan nu in zowel automotive maar met name voor industriële toepassingen elektromagneten koppelen aan sensors die voor de elektrische impuls zorgen waar de elektromagneten op draaien.

Met Kuhnke in het concern nu ook in staat sneller een groot scala aan subsystemen te ontwikkelen die de positie bij klanten aanmerkelijk kan versterken.

Winstmarge omhoog
Naast de omzet verbeterde ook de winstgevendheid bij Kendrion. Het bedrijfsresultaat (ebita, winst voor rente, belasting en amortisatie) steeg in het tweede kwartaal met 53 procent tot 9,2 miljoen euro sneller dan de omzet.

Hierdoor steeg de operationele marge tot 8,3 procent, vergeleken met 7,9 procent in het eerste kwartaal en 6,9 procent in het tweede kwartaal vorig jaar.

Topman Veenema schrijft dit vooral toe aan de grotere schaal en efficiencyverbeteringen bij de voormalige Kuhnke onderdelen.

Doelstelling is uiteindelijk een marge van 10 procent plus.

Geen prognose
Hoewel Kendrion positief blijft over de marktvooruitzichten waagt het zich niet aan een concrete winstprognose.

Vooral voor de automotive-markt is het laatste kwartaal en dan vooral de december maand van groot belang en moeilijk in te schatten.

Kendrion noemt ook nadrukkelijk de recente ontwikkelingen in de wereld als onzekere factor.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen