VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 september 2014

Gefaseerde verkoop Voya pakt goed uit voor ING

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het besluit van ING om de Amerikaanse verzekeringsdochter Voya in stukken naar de beurs te brengen werd aanvankelijk met scepsis begroet. Inmiddels blijkt die aanpak een succes.

ING heeft de afgelopen dagen nog eens 30 miljoen aandelen Voya verkocht. Deze vierde tranche verkopen leverde bijna 900 miljoen euro op.

In de loop van de tijd is de opbrengst van de aandelenverkopen door ING geleidelijk opgelopen. Gerekend in euro's brengen de aandelen Voya nu meer dan twee keer zoveel op als de aandelen die in het voorjaar van 2013 van de hand gingen.

 ING VERKOOPT STUKKEN VAN DOCHTER STEEDS PROFIJTELIJKER
Verkoopmoment % aandelen Opbrengst (EUR) Waardering Voya (EUR) Verschil met beursgang
mei-13 28% 1120 4000 -
okt-13 15% 788 5253 1,31
mrt-14 14% 950 6786 1,7
sep-14 11% 900 8182 2,05

De toenemende opbrengst is allereerst te danken aan een koersstijging van Voya. Het aandeel staat nu op bijna 40 dollar, tegen een introductiekoers van 19,50 dollar.

Oorzaken
Deze stijging is deels te danken aan het positieve beursklimaat in de VS. Ook de koersen van andere Amerikaanse verzekeraars zijn het afgelopen jaar opgelopen. MetLife, een van de grootste levensverzekeraars ter wereld is in dezelfde periode met ongeveer 40 procent gestegen.


Daarnaast heeft de euro de laatste maanden terrein verloren op de dollar. Toen ING in maart een pakket aandelen verkocht was 1 euro nog ruim 1,37 dollar. Hierdoor verdampte een deel van de koerswinst van Voya.

Inmiddels is de euro echter teruggezakt naar 1,31 dollar, het niveau waar de munt ook stond op het moment dat Voya naar de beurs ging.

Laatste pluk
Het lijkt er dus op dat de verkoop in stappen goed uitpakt voor ING. Dit is op zich opvallend omdat vooraf nog werd gevreesd dat het feit dat de grootaandeelhouder tot eind 2016 grote hoeveelheden aandelen Voya op de markt moet brengen een drukkend effect op de koers zou hebben.

Zo wordt de zure bijsmaak van de licht tegenvallende beursgang in 2013 weggespoeld. De introductieprijs viel toen lager uit dan verwacht, maar binnen twee weken steeg Voya wel met bijna 40 procent wat er juist op wees dat ING te weinig had gevraagd voor de aandelen.

Het concern heeft nu nog 31 procent van Voya in handen. Uitgaande van de huidige waardering en de koers van de euro is dat belang nog ruim 2,3 miljard euro waard.

De Amerikaanse centrale bank is bezig met het terugdraaien van de steunmaatregelen en de verwachting is dat de rente ergens volgend jaar voor het eerst wordt verhoogd. Dit zou moeten leiden tot hogere rentestanden en dat is in principe goed voor levensverzekeraars en dus ook voor Voya.

Daarnaast zou het beleid van de centrale bank goed moeten zijn voor de dollar. Een verdere aansterking van de munt tegen de euro ligt voor de hand. De vooruitzichten voor de verkoop van het restant van de aandelen Voya door ING zijn dus ook redelijk tot goed.


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}