VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 september 2014

Unilever waarschuwt, maar waarvoor?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het duurde even voordat beleggers woensdag in de gaten hadden waarom het aandeel Unilever even na 12 uur ineens een daling had ingezet. Pas in de loop van de middag werd meer duidelijk. Unilever worstelt met tegenvallende markten.

Binnen een half uur ging afgelopen woensdag een kleine twee procent van de koers af.

Er leek weinig aan de hand: rustige beurzen, geen specifiek nieuws over het levensmiddelenbedrijf uit Rotterdam.

Pas in de loop van de middag werd duidelijk dat financieel topman Jean-Marc Huët van Unilever op een bijeenkomst in Londen dat de groei in de markten waar Unilever actief is onder druk staat.

In de presentatie wordt er melding van gemaakt dat de marktgroei onder de twee procent is gezakt. Dat was geen echt nieuws want ook in het werd al gesteld dat de volumegroei was gedaald tot 1,9 procent.

Geen echte waarschuwing
Een omzetwaarschuwing is dit dus niet te noemen. Laat staan een winstwaarschuwing. Maar volgens een bericht op internet is door Huët ook gezegd dat de markt verslechterd is sinds het einde van het eerste halfjaar.

Dat zou de koersdaling hebben kunnen veroorzaken. Een officiële mededeling bevestigde later dat Unilever inderdaad te kampen heeft een verslechtering sinds eind juni. Slip of the tongue van Jean-Marc blijkbaar.

Toch mag die verslechtering ook weer geen grote verrassing worden genoemd. Unilevers belangrijkste concurrenten hebben stuk voor stuk geklaagd over de moeilijke markt.

Misschien waren er beleggers of analisten die tegen beter weten in op een wonder hoopten. Het pleit er wel voor dit soort presentaties en de vragen die daar beantwoord worden snel openbaar te maken. Want wat formeel misschien geen koersgevoelige informatie is, kan het blijkbaar toch zijn.

Focus
Wat interessanter is, is dat Unilevers presentatie zich toespitst op schoonmaakmiddelen, waarvan de sterke groei en de recente succesvolle ingrepen in de productportefeuille worden benadrukt.

Het zijn interessante tijden voor beleggers in Unilever. De Russische sancties en de slechte economische toestand in Brazilië doen Unilever pijn. Maar de wat gedaalde euro kan voor een meevaller zorgen.

‘Homecare, Winning today, Winning tomorrow', heette de presentatie. Dat is vooral interessant omdat de presentatie werd gegeven op de jaarlijkse ‘Sanford C. Bernstein Pan-European Strategic Decisions Conference'. Strategische beslissingen dus. Geeft Unilever hier aan waar het de komende jaren strategisch de nadruk legt?

Of zet het deze sterke divisie, die vooral concurreert met Procter & Gamble en Colgate Palmolive, in de etalage? Nog gekker: zint Unilever misschien op een grote overname in Homecare? Dat laatste zou wel een verklaring zijn voor de koersdaling.

LEES MEER:

16 mei 2014
 
24 april 2014

22 januari 2014

3 december 2013

24 oktober 2013

1 oktober 2013Gerelateerde artikelen

Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Groene bezieling genereert keiharde euro’s
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
02-12-2016

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de wi…

Lees verder

Unilever
Unilever zet een tandje bij

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}