VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt Philips om uitleg over mogelijk nieuwe patentboete

Donderdag maakt Philips bekend dat het een boete opgelegd heeft gekregen van honderden miljoenen dollars vanwege patentbreuk. De rechtszaken over deze kwestie lopen al vijf jaar maar beleggers zijn nooit geïnformeerd.

Een week na de aankondiging van de splitsing van Philips krijgt het concern alweer ouderwetse pijn voor de kiezen.

Opeens staan de rechtszaken waarin het bedrijf verzeild is weer in de schijnwerpers.

De laatste tegenslag komt uit de Verenigde Staten. Daar heeft de rechter Philips in een al sinds 2009 lopende zaak nu een boete van 366 miljoen euro opgelegd.

Onbekend
Het is een affaire waarover Philips in haar laatste jaarrapporten niets communiceerde richting beleggers. Dat kan veroorzaakt zijn door een inschattingsfout over de ernst en hoogte van de mogelijke boete (materialiteit).

Gebruikelijk is dat beursbedrijven de grotere rechtszaken waarin zij partij zijn in het jaarverslag melden. Dit omdat daaruit mogelijke verplichtingen kunnen ontstaan die er financieel kunnen inhakken.

Opheldering
De VEB heeft Philips namens beleggers opheldering gevraagd over de gang van zaken. De vereniging wil weten waarom Philips zijn aandeelhouders nooit heeft geïnformeerd over de rechtszaken in deze kwestie. Ook is uitleg gewenst over de positie van de raad van commissarissen en accountant KPMG.


Patentinbreuk

De zaak die deze week in de publiciteit kwam draait om mogelijke inbreuk door Philips op enkele patenten van het aan de Nasdaq in New York genoteerde Masimo.

Het gaat om een technologie waarmee het zuurstofgehalte (saturatieniveau) van het bloed eenvoudiger kan worden bepaald.

Masimo heeft daarmee de eerste slag binnen, maar Philips-voorman Frans van Houten zegt in een reactie in beroep te zullen gaan tegen het vonnis.

"We zijn erg teleurgesteld en verrast door de hoogte van de boete", zegt van Houten in een persbericht. "We zullen alle beroepsmogelijkheden benutten."

Toch zal de boete wel direct in de bedrijfscijfers opduiken. Philips zal de 366 miljoen euro ten laste van het resultaat brengen in de derde kwartaalcijfers van het Healthcare-onderdeel.

Meer affaires
Voor Philips is deze nieuwe voorlopige boete een nieuwe tegenslag. Het bedrijf worstelt ook al langer met kartelzaken.

Zo betaalde het elektronicaconcern in 2012 al 500 miljoen euro boete vanwege prijsafspraken die Philips tussen 1996 en 2006 met zes andere partijen, waaronder Samsung en Panasonic, maakte over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers.

In een andere zaak vielen inspecteurs vorig jaar het hoofdkantoor in de Breitnertoren binnen aan het Amsterdamse Amstelplein. De Europese Commissie (EC) verdenkt Philips samen het Duitse Metro en Samsung ervan de online-verkoop van hun elektronicaspullen moedwillig beperkt te hebben om de prijs kunstmatig op te drijven.

Dit onderzoek en het juridische gekissebis kan nog jaren duren. Mocht Philips voor de bijl gaan, dan kan de boete oplopen tot tien procent van haar totale jaaromzet, zo blijkt uit de boeterichtlijn van de EC.

Een tak van sport die Philips allang heeft losgelaten, maar nog wel de naweeën van kan gaan ondervinden, is de voormalige chipdivisie.

In april 2013 bleek Eurocommissaris Almunia Philips ook in het vizier te hebben vanwege vermeende prijsafspraken bij haar chipdivisie. Die maakte chips voor onder andere mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten.




Gerelateerde artikelen