VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam terug bij af na nieuw winstalarm

Het vierde winstalarm in een jaar tijd laat zien dat Ballast Nedam nog steeds niet uit de gevarenzone is, een recente kapitaalinjectie door beleggers ten spijt. Nieuwe tegenvallers bezorgen de geplaagde bouwer verder oplopende verliezen.

Of het nou Imtech, BAM, Fugro of Ballast Nedam is, ieder bedrijf dat zijn geld verdient met projectmatige klussen heeft momenteel zo zijn eigen sores.

Voor Ballast Nedam is infraproject A15 bij het Rotterdamse Vaanplein dé spelbreker.

Ballast Nedam werkt in het A15-project samen met het eveneens aan de Amsterdamse beurs genoteerde Strukton en het Duitse Strabag. De bouwer uit Nieuwegein heeft een aandeel van 40 procent in het infraproject.

Schade

Aanhoudende kostenoverschrijdingen zorgen er nu voor dat de verliezen verder zullen oplopen.

Dat meldde het door tegenvallers achtervolgde concern in een persbericht. Op de beurs keldert het aandeel Ballast Nedam in de ochtendhandel met zo'n 14 procent tot 2,96 euro.

In plaats van de eerder ingeschatte 87 miljoen euro staat de schade voor het bouwconcern volgens de laatste sommetjes inmiddels op 100 miljoen euro. Bovendien zullen ‘de kostenoverschrijdingen in het vierde kwartaal verder oplopen' aldus topman Erik van der Noordaa.

Deze kostenoverschrijdingen gaan volgens het concern ‘een aanzienlijk effect op de solvabiliteit en de liquiditeitspositie van de onderneming' hebben.

Het is de tweede keer dat Van der Noordaa in zijn nog prille bestuursvoorzitterschap met een winstalarm komt. Krap een maand in functie moest de topman bij de halfjaarcijfers begin juli ook al slecht nieuws brengen vanwege het A15 - project.

Afhankelijk van claims
Eerder al liet voormalig topman Theo Bruijninckx weten dat de bouwer gaandeweg het project onverwacht allerlei extra eisen van Rijkswaterstaat en andere belanghebbende partijen op het bordje kreeg.

Daardoor is meer werk uitgevoerd dan in de contracten stond. Ballast Nedam heeft dit moeten voorfinancieren en kreeg voor het meerwerk niet direct betaald. Op dit moment wacht het de uitkomst af van de geschillenbeslechting.

Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering meldde financieel directeur Peter van Zwieten positief te zijn dat ‘aan het consortium later alsnog een deel van deze kostenoverschrijdingen in de vorm van een claimtoewijzing vergoed zal worden'.

Bij kostenoverschrijdingen schrijven de boekhoudregels voor dat een bedrijf de meerkosten direct als verlies moet nemen.
Van der Noordaa heeft bij de top van Rijkswaterstaat aangedrongen op versnelling van de afhandeling van de claims.

Heilige graal
Enkele jaren geleden werden de grote integrale projecten, waar bouwbedrijven het hele project vanaf de tekentafel tot en met het onderhoud ter hand nemen, aan beleggers van bouwbedrijven gepresenteerd als de heilige graal.

Door zich te storten op grote pps-projecten (publiek-private samenwerking) konden de bedrijfswinsten flink omhoog.
Maar als de uitvoering niet loopt zoals gedacht, blijkt de keerzijde al snel grote verliezen.

Meer dan gewone werken legt een pps-project veel risico's bij bouwconcerns.
Met een contractwaarde van 1,5 miljard euro was de A15 in 2010 het grootste project dat Rijkswaterstaat ooit in de markt had gezet.

Bankafspraken
Drie jaar later gaat een van de grootste bouwbedrijven van het land er bijna aan onderdoor.
Ballast Nedam stond in het voorjaar op het randje van faillissement.

Beleggers stortten afgelopen zomer nog 30 miljoen euro bij door middel van een claimemissie. Daarmee betaalde de bouwer oude bankleningen deels terug en kon het bedrijf nieuwe afspraken met huisbanken maken.

Volgens die convenanten moet het bedrijf aan vier eisen voldoen, zo blijkt uit het emissiedocument dat de bouwer begin juli publiceerde. De afspraken draaien om de rentedekking, solvabiliteit, nettoschuld en een minimaal bedrijfsresultaatniveau (ebitda).

Testen
Alleen de solvabiliteiteis zal aan het einde van het net afgelopen derde kwartaal worden getest. De andere drie op zijn vroegst aan het einde van het boekjaar.

Toch is een kleine drie maanden na de herfinancieringsoperatie de vraag of Ballast Nedam op de wat langere termijn wel aan die bankafspraken kan voldoen.

Topman Van der Noordaa denkt vooralsnog van wel. ‘Ondanks de tegenvallende resultaatsverwachting verwacht Ballast Nedam aan het einde van het derde kwartaal binnen de afspraken met de banken te blijven voor wat betreft de convenanten en de kredietfaciliteiten', schrijft hij in het persbericht.

LEES MEER:

7 juli 2014

16 juni 2014

  29 april 2014

5 februari 2014

30 december 2013

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen