VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML: uniek bedrijf met een stevig prijskaartje

ASML heeft 'goede voortgang' geboekt met de ontwikkeling van een nieuwe lijn chipmachines die de toekomst van het concern veilig moeten stellen. Het bedrijf bewandelt echter geen weg zonder gevaren.

Geen schulden, een marktaandeel van meer dan 80 procent en zeer loyale klanten. Op het eerste gezicht is chipmachinefabrikant ASML een ideale belegging voor een belegger als Warren Buffett die altijd op zoek is naar bedrijven met een sterke positie.

Ware het niet dat Buffett zuinig is met investeren in technologie-aandelen. Voornaamste reden: dit soort bedrijven moet fors in R&D investeren, terwijl lastig is in te schatten hoe bestendig het verdienmodel is.

Bij ASML gaat het eerste zonder meer op. De chipmachinefabrikant schoof in de laatste kwartalen van elke euro omzet direct 20 cent door naar de R&D-afdeling. Het tweede lijkt minder van toepassing op ASML.

Nieuwe technologie allesbepalend
Voor de toekomst van ASML zijn drie woorden allesbepalend: extreme ultraviolet technologie.

ASML is de enige partij ter wereld die bezig is met de ontwikkeling van deze technologie waarbij de machines elektronische schakelingen op platen (‘wafers’) halfgeleidermateriaal ertsen. Dit is een van de eerste stappen in het productieproces van chips die klanten van ASML als Intel doorlopen.

ASML maakt woensdag bekend dat het, zoals aangekondigd, twee EUV-machines heeft verkocht in het derde kwartaal. In de laatste drie maanden van dit jaar moet daar nog één machine bijkomen en in totaal staan er daarna nog 11 orders in de boeken.

Grootste uitdaging is er voor zorgen dat de EUV-machines productiever worden. Het bedrijf heeft ‘goede voortgang’ geboekt met de doelstelling om voor het einde van het jaar machines te produceren die 500 wafers op een dag kunnen bewerken. ASML kondigde onlangs al aan dat dit op twee locaties mogelijk is, maar de kwaliteit nog niet consistent was.

Dat is goed nieuws, want tot voor kort waren er technische problemen om deze capaciteit te behalen. Ook ASML ondervond dat complexe projecten altijd langer duren: zo zijn er presentaties van voormalig topman Eric Meurice te vinden waarin staat dat de eerste EUV-machine al in 2010 op de markt zou komen.

Alleenheerser
Dat neemt niet weg dat ASML met de nieuwe technologie een enorme voorsprong opbouwt ten opzichte van concurrenten als Canon en Nikon die hier überhaupt niet mee bezig zijn.

Bij succes smaken de druiven zoet: analisten wijzen er op dat de markt voor EUV-machines over enkele jaren een omvang zal hebben van tussen 8 en 10 miljard euro. Ter vergelijking, de omzet van ASML lag in 2013 op 5,25 miljard euro.

Door de sterke positie van ASML en het gegeven dat de kosten en investeringen fors zullen dalen door schaalvoordelen bij de productie van EUV – op de langere termijn moeten 50 tot 60 machines uit de fabriek rollen – zal betekenen dat de winstgevendheid een impuls krijgt.

De gemiddelde analist verwacht dat de winst in de komende drie jaar zal verdubbelen tot ongeveer 2,5 miljard euro.

Als EUV een succes wordt heeft ASML de technologie om de komende 15 jaar vooruit te kunnen, zo is de mening van marktvorsers. Succes is ook in belang van klanten van de chipmachinebouwer als Intel, TSMC en Samsung die mee-investeren met ASML in de nieuwe lijn machines.

Toch blijft voor belegger een belangrijke vraag overeind: hoeveel van de winst en omzet zal blijven 'weglekken' naar R&D-investeringen om aan de wet van Moore – kort gezegd een verdubbeling van de snelheid van chips elk anderhalf jaar – te kunnen blijven voldoen?

Het lijkt aannemelijk dat ASML ook in de komende decennia fors zal moeten blijven investeren om niet alleen de concurrentie voor te blijven, maar ook aan de steeds strengere eisen van klanten te voldoen.

Hobbelige weg
Ondertussen valt de omzet in het derde kwartaal wat tegen. De verkopen bedroegen 1,3 miljard euro terwijl de markt had gerekend op 1,4 miljard euro.

Dit zal niet echt een punt van zorg zijn voor beleggers. ASML geeft aan dat het een handjevol extra systemen in het vierde kwartaal zal verschepen die eigenlijk voor het derde kwartaal waren bestemd. Het concern laat de omzetprognose van 5,6 miljard euro voor heel 2014 intact.

In positieve zin viel de verbetering van de operationele marge tot 19,8 procent op (derde kwartaal vorig jaar: 16,1 procent). De verbetering hangt voornamelijk samen met een sterke groei van de dienstverleningsactiviteiten, dit zijn bijvoorbeeld softwarepaketten om reeds verkochte machines sneller te laten werken. Deze tak groeide ten opzichte van vorig jaar met bijna 22 procent tot 438 miljoen euro. Dat is ongeveer een derde van de hele kwartaalomzet.

Na een forse hogere opening van 1,6 procent aan het begin van de handelsdag zakt het aandeel rond het middaguur fractioneel terug tot 73,50 euro. Dit is in de buurt van de allerhoogste koers ooit.

Ook op basis van allerlei waarderingsmaatstaven – de koers-winstverhouding bedraagt bijvoorbeeld bijna 30 – is het aandeel aan de prijs.

Dit is een punt van zorg voor beleggers: ASML is dan wel een uniek bedrijf, maar hier hangt ook een prijskaartje aan.

Het zal een van de redenen zijn dat een koopjesjager als Buffett zich nog niet in Veldhoven heeft gemeld.




Gerelateerde artikelen